18 români decedați se află în prezent în morgile din Italia, Marea Britanie și Germania

În urma unei solicitări făcute de agenția de presă MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi, 13 iulie 2017, că în momentul actual că nu mai puțin de 18 români decedați se află în morgile din Italia, Germania și  Marea Britanie, principalele cauze pentru care trupurile nu au fost repatriate încă fiind lipsa banilor sau cercetări în curs ale autorităților cu referire la cauza morții.

”În Italia se înregistrează 11 cazuri, în Germania 4 cazuri, în Marea Britanie 3 cazuri, în timp ce în Spania şi Franţa nu există în prezent cetăţeni români decedaţi, ale căror trupuri neînsufleţite nu au fost repatriate. Aceste cifre se bazează pe notificările transmise de autorităţile locale din statul de reşedinţă.

 Precizăm faptul că misiunile diplomatice şi oficiile consulare iau cunoştinţă în mod oficial de decesul unui cetăţean român, survenit în străinătate, numai în măsura în care sunt notificate de către autorităţile statului de reşedinţă în acest sens, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1963 privind relaţiile consulare”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe pentru agenția de presă mai sus menționată.

În cele mai multe cazuri trupurile românilor decedați care nu sunt repatriate conform legilor țării respective sunt înhumate de autoritățile locale ale țării în care aceștia au murit.

Unul dintre motivele pentru care nu este permisă  procedura repatrierii trupurilor neînsuflețite este prezența  anchete penale, caz în care autorităţile judiciare nu permit repatrierea corpului neînsufleţit sau înhumarea acestuia până la clarificarea cauzei decesului.

O altă cauză pentru care repatrierea nu este făcută o reprezintă lipsa unei decizii a aparţinătorilor legali privind repatrierea corpului neînsufleţit, generată, în unele cazuri, de lipsa mijloacelor financiare pentru repatrierea trupului neînsufleţit.

În astfel de situaţii, singurele modalităţi prin care Ministerul Afacerilor Externe poate interveni sunt punerea la dispoziţia aparţinătorilor de înformaţii cu privire la firmele de servicii funebre din zona respectivă, eliberarea documentelor necesare transportului şi înregistrarea decesului în registrele de stare civilă română şi eliberarea certificatului de deces.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,105FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri