192 de morţi în Spania și peste 6.400 de îmbolnăviri, guvernul a luat măsuri dure

Guvernul spaniol a luat măsuri dure pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, după ce epidemia a luat amploare în ultimele zile. Aproximativ 6.400 de persoane au fost infectate, iar 192 și-au pierdut viața. Situația s-a înrăutățit sâmbătă, 14 martie, când Spania a raportat 1.159 de noi cazuri de îmbolnăvire și 63 de decese,în doar 24 de ore. 

Chiar și soția premierului Pedro Sánchez a fost diagnosticată pozitiv cu coronavirus. Conform El Pais, Doña Begoña Gómez este într-o stare bună de sănătate, însă alarma s-a extins la nivelul executivului spaniol. În urma analizelor efectuate asupra membrilor guvernului a reieșit faptul că doi miniștri, responsabili de Politică Teritorială și Egalitate, au fost infectați. Ambii se află în izolare la domiciliu.

“Măsurile pe care avem de gând să le adoptăm sunt drastice și vor avea consecințe”, a declarat prim-ministru Pedro Sánchez, după o sedință de urgență a executivului care a durat șapte ore, precizând că va fi “exact ca în Italia”. Sanchez a spus că starea de alarmă din Spania este valabilă pe tot teritoriul țării, timp de 15 zile, și ar putea fi extinsă.

Totodată, guvernul a interzis toate deplasările care nu reprezintă urgenţe, cu excepţia celor pentru aprovizionare şi asistenţă medicală. Toate companiile, publice şi private, trebuie să permită angajaţilor să lucreze de acasă, în măsura în care este posibil.

Unităţile de învăţământ sunt deja închise, la fel şi muzeele, în mai multe oraşe a fost suspendată activitatea localurilor şi majoritatea magazinelor au tras obloanele. Oamenii au fost sfătuiţi să rămână în case.

Potrivit Constituţiei, starea de alertă este declarată în situaţii de catastrofă sau crize sanitare. Este a doua oară când ea se aplică în Spania – prima dată, în 2010, din cauza crizei controlorilor de trafic aerian.

Ambasada României în Spania a suspendat activitatea cu publicul

“Ca urmare a măsurilor adoptate de către autorităţile spaniole în contextul evoluţiei epidemiei coronaviru şi în scopul protejării cetăţenilor români, vă informăm că, începând cu 16.03.2020, serviciile consulare care presupun prezenţa publicului în sediile oficiilor consulare româneşti de pe teritoriul Spaniei se suspendă pe o perioadă nedeterminată”, a transmis Ambasada României în Spania, pe pagina de Facebook.

De asemenea, Ambasada a precizat că programările obţinute pentru perioada următoare vor fi anulate, un mesaj în acest sens fiind transmis fiecărui utilizator în parte pe adresa de e-mail utilizată la crearea contului pe www.econsulat.ro.

“Întreg personalul consular rămâne la dispoziţia cetăţenilor români pentru acordarea de asistenţă consulară în situaţii deosebite sau care prezintă un caracter urgent, temeinic justificate, determinate de necesităţi deosebite (ex.: decese, accidente, acte solicitate de autorităţile locale în contextul pandemiei etc.) Imediat ce activitatea cu publicul va fi reluată, oficiile consulare vor proceda la reprogramarea tuturor solicitanţilor ale căror programări iniţiale au fost anulate”, a mai precizat Ambasada.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,100FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri