Astăzi președintele Klaus Iohannis se va adresa camerelor reunite ale Parlamentului României, începând cu ora 12.00 și discursul său este extrem de așteptat atât de opinia publică din România cât și de reprezentanții partidelor politice de la Guvernare și din opoziție
De astfel președintele a făcut, pe pagina sa de facebook un anunț public în care îi îndeamnă pe români să îi urmărească discursul: ”Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislației penale inițiate de Guvern, care au generat o puternică reacție civică, trebuie aduse în atenție și de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriți!”, e mesajul președintelui Klaus Iohannis.
Care va fi mesajul lui Klaus Iohannis de marți 7 februarie
Având în vedere faptul că președintele Iohannis a fost cel care a sesizat și a acționat primul împotriva ordonanțelor pe justiție mesajul său este unul extrem de așteptat. Prezența sa la ședința de Guvern în care se spune să a a împiedicat o primă adoptare a ordonanțelor, ieșirea în stradă, în fruntea protestatarilor, vizitele făcute la CSM, Avocatul Poporului dar și mesajele publice cu privire la acest subiect l-au făcut pe Iohannis să fie liderul de necontestat al imenselor proteste de stradă din ultima perioadă.
În timp ce liderii coaliției de la Guvernare i-au transmis lui Iohannis că așteaptă de la el un mesaj care să îndemne la pace socială și la calmarea protestelor, liderii opoziției așteaptă mai degrabă o întărire a mesajului anticorupție și un îndemn la vigilență socială cu referire la posibile derapaje viitoare ale Guvernului.
Cele mai mari așteptări vin în schimb din partea românilor, atât a celor care protestează împotriva Guvernului cât și a celor care susțin executivul condus de Grindeanu. Iar probabil, cea mai mare întrebare este dacă astăzi Iohannis va fi un președinte care unește sau un șef al statului care continuă să impună o stare de spirit conflictuală în societate.
Indiferent de modul în care va aborda situația actuală este foarte clar că președintele va îndemna la păstrarea direcției actuale a luptei anticorupție și la protejarea statului de drept, sintagmă atât de controversată în ultima perioadă. Rămâne de văzut cum propune președintele să se facă acest lucru.