Celebra publicație americană New York Times a publicat un articol, in limba romana, pe tema evenimentelor care au avut loc in ultimele zile in Romania, dupa celebra Ordonanta de modificare a Codurilor penale.
“România a atras atenția întregii lumi în ultima săptămână de când sute de mii de oameni au ieșit în stradă, protestând împotriva unei ordonanțe de urgență a guvernului percepută ca o frână în lupta împotriva corupției.
Corupția este o problemă endemică în toată Europa de Est. Însă lupta României împotriva ei a plasat-o în centrul dezbaterii politice. Ordonanța de urgență ar fi decriminalizat unele fapte de corupție, ceea ce a alarmat judecătorii și procurorii români. La Bruxelles, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea și numeroși oameni din interiorul și din afara României se temeau că această ordonanță ar putea submina statul de drept dintr-una din cele mai tinere democrații europene.
Deși guvernul a abrogat ordonanța și a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în parlament miercuri, oponenții se angajează în continuarea luptei.” – scrie New York Times
Vezi câteva declarații ale românilor prezentate de americani:
“Corupția este atât de împământenită în sistemul medical încât orice schimbare este aproape imposibilă fără sprijinul sistemului juridic. Mulți dintre colegii mei iau mită de la pacienți. Unii refuză să-și trateze pacienții dacă nu li se oferă bani, în timp ce sistemul medical din România garantează accesul gratuit la serviciile medicale. Eu nu iau bani de la pacienții mei, iar când le refuz banii, unii se sperie crezând că-i refuz pentru că au vreo boală în stadiu terminal. Alții cred că nu ești un medic bun dacă îi tratezi fără să te plătească.
Despre proteste: Am fost la toate protestele din București din ultimele 3 săptămâni. Ca mulți alții am simțit că recenta ordonanță de urgență, care a fost adoptată la ora 22.30, a fost primul semn că România întoarce spatele democrației și justiției. „ — spune Dan Aramă, 31, medic din București.
“Am dat bani mulți — echivalentul a 5000 euro în lei, — în spital de la portar la infirmiere, asistente, rezidenți, doctori și pe medicamente pentru soțul meu pentru care nu mai era speranță de viață!
În general, trebuie să dai mită ca să rezolvi orice problemă. Așa era pe vremea lui Ceaușescu, așa a rămas până azi.
Despre proteste: Am participat la proteste. Motivarea mea a fost indignarea față de modul hoțesc prin care au dat Ordonanța de urgență nr. 13, față de conţinutul ei dedicat salvării penalului Dragnea [Liviu Dragnea, președinte PSD]. “— a declarat Cristina Iftode, 62, matematiciană pensionară din București.
Vezi aici articolul integral din New York Times