Ministerul de Externe, prin Ambasada României la Londra, îi sfătuiește pe românii din această țară să își rezolve cât mai repede problemele legate de ședere, în contextul Brexit-ului, adică să obțină certificatul de înregistrare sau permisul de ședere a transmis astăzi, 9 martie, ziarul Libertatea.ro
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, la solicitarea ziarului Libertatea, că după referendum-ul privind statutul Marii Britanii în Uniunea Europeană s-a constatat un interes semnificativ din partea membrilor comunității româneşti privind eventualele modificări în legislația națională a Marii Britanii care ar putea afecta statutul lor pe teritoriul britanic.
Astfel, Ambasada României la Londra îndeamnă cetățenii români care nu au, încă, reglementată șederea în Marea Britanie să procedeze la înregistrarea la autoritățile locale.
Românii din Regat sunt sfătuiți să urmărească evoluția acestui viitor proces de negocieri prin intermediul paginilor de internet ale instituțiilor publice britanice sau române.
Începând cu 1 ianuarie 2014, cetăţenii români se bucură de aceleaşi drepturi pe piaţa britanică a muncii cu toţi cetăţenii europeni şi nu trebuie să solicite permisiunea de a munci în Marea Britanie. Angajatorilor din Marea Britanie le este interzisă discriminarea pe motiv de naționalitate în ceea ce privește accesul pe piaţa muncii, salarizarea sau condițiile de muncă.
De la jumătatea anului 2016 au fost primite aproximativ 200 de solicitări de asistenţă consulară din partea românilor care trăiesc în Marea Britanie. MAE precizează că, față de mici excepții, aceste solicitări vizează cetățeni români care s-au aflat în situații deosebite, precum arestări, dispariții, accidente rutiere sau accidentări casnice, decese, dar și cazuri sociale, în care sunt implicați minori sau persoane fără adăpost, sau trafic de persoane în scop de exploatare sexuală sau prin muncă.
În principiu, cele mai multe cazuri sunt sesizate telefonic de către victimele cetățeni români, rude ori prieteni ai acestora, însă există și un număr mare de solicitări – preponderent prin email, de sprijin şi cooperare din partea autorităților britanice, cum ar fi spitale, ospicii, servicii sociale, poliție, închisori.