Patronul român al unei patiserii din nord-vestul Londrei refuză să angajeze britanici şi a explicat şi motivul, într-un interviu pentru metro.co.uk. Ovidiu Şarpe spune că englezii nu muncesc la fel de mult ca românii.
La 72 de ani, Ovidiu Şarpe este patronul unei patiserii din Burnt Oak, în nord-vestul Londrei. Şi-a numit afacerea “Patiseria Română” şi are 16 angajaţi, cu toţii originari din România.
Afaceristul a explicat presei de ce nu angajează britanici: nu se compară cu românii. Ovidiu Şarpe spune că britanicii găsesc mereu scuze ca să nu rămână peste program şi nu sunt la fel de pricepuţi şi muncitori ca românii.
“Dacă ar fi nevoie să vină la lucru două ore în afara programului, nu ar face-o! Un englez ar spune: da, dar nu duminica asta, ci duminica viitoare!”, a declarat Ovidiu Şarpe, pentru metro.co.uk.
Aşa că a ales ca toţi cei 16 angajaţi să fie români.
“Muncesc ca să trimită bani acasă. De aceea au venit aici. Muncesc din greu ca să trimită bani acasă! De asemenea, este mai uşor să comunici cu ei”, explică românul.
Burnt Oak, zona unde locuieşte Ovidiu Şarpe, este supranumită Mica Românie, pentru numărul mare de români care au venit aici. Ba chiar a început să i se spună “Bontoc”, după modul cum îi pronunţă numele românii.
“Dacă te duci la supermarketul Asda din Burnt Oak, poţi să îi spui Romasda: 80% dintre oameni sunt români. Vorbesc în română, se uită la televiziuni româneşti”, spune patronul român.
56% dintre copiii de şcoală din Burnt Oak nu au engleza ca limba maternă, iar 35% sunt din România.
“Dacă spui bună ziua în română pe stradă, 5 oameni întorc capul”, declară afaceristul.
La rândul său, Ovidiu Şarpe a emigrat în Marea Britanie în 1979, ca refugiat politic. Chiar dacă îşi apără angajaţii români, el spune că a votat pentru Brexit, pentru că britanicii au devenit o minoritate în zona în Mica Românie din Londra.