Sunteţi o persoană disciplinată, cu o condiţie fizică bună şi vă place viaţa militară? Atunci puteţi deveni rezervist voluntar, în Armată Română, activitate care este şi remunerată.
Ministerul Apărării recrutează civili, care să i se alăture în caz de nevoie, iar doritorii se pot înscrie până în 27 septembrie. Candidaţii trebuie să treacă de o testare psihologică, câteva probe sportive şi o evaluare medicală.
După selecţie, cei care nu au făcut armata trebuie să înveţe regulile de luptă în front, noţiunile specifice armei alese şi să folosească armamentul. În tot acest timp sunt plătiţi la fel ca un soldat profesionist, iar angajatorii sunt obligaţi să le dea liber când sunt chemaţi la unitate.
În restul timpului, rezerviştii voluntari îşi văd de viaţa lor. Chiar şi atunci când sunt acasă, primesc 10% din soldă. La soldaţi, suma este de aproximativ 200 de lei pe lună. Este al treilea an în care armata recrutează rezervişti, dar campaniile nu au avut prea mult succes. În 2017 au fost scoase la concurs 2000 de posturi, anul trecut – 3400, dar în niciun judeţ gradul de ocupare nu a trecut de 30%.
Ministerul Apărării recrutează: persoanele disciplinate, cu o condiţie fizică bună, cărora le place viaţa militară pot deveni rezervişti voluntari în Armata Română. Această activitate este, bineînţeles, remunerată. Ministerul Apărării Naţionale anunţă că a prelungit, până la data de 27 septembrie, campania de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României pentru posturile de ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri. Posturile disponibile sunt în unităţi militare din judeţele Bacău, Bihor, Brăila, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Ilfov, Tulcea, precum şi din municipiul Bucureşti.
Pentru înscriere, cetăţenii se pot prezenta, atât la sediul centrului militar zonal/judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cât şi la oricare alt centru militar zonal/judeţean sau de sector, în situaţia în care locul de muncă sau reşedinţa temporară diferă de localitatea de domiciliu.
La înscriere, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere. Totodată, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:
- a) actul de identitate, în original şi în copie;
b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
c) acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
d) permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
e) livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
În acest an, ministerul Apărării cauta aproximativ 1500 de rezervişti.