Pregătirea mașinii înainte de sezonul rece este o necesitate pentru a evita costurile și alergătura de ultim moment la service, o defectare în perioada de iarnă este ultimul lucru pe care îl doriți.
Având în vedere faptul că meteorologii au anunțat cî începân de luni 28 noiembrie vremea se răcește brusc în România, mai jos vă recomandăm 10 pași pentru a avea mașina pregătită de iarnă.
- Verificați / schimbaţi anvelopele uzate!Chiar dacă asta înseamnă un efort financiar, preferaţi să cheltuiţi cu această schimbare, ținând cont că de asta depinde siguranța şi chiar viața dumneavoastră. Verificați banda de rulare a anvelopelor și presiunea în anvelope. Dacă în zona în care locuiți se formează polei și ninge, investiți într-un set de anvelope care să aibă tracțiune sporită pe drumuri alunecoase. Nu folosiți anvelope reșapate, iarna, solicitările cresc, odată cu riscurile…. De aici poți cumpăra anvelope noi la prețuri foarte bune.
- Aveți nevoie de reglaje, faceți-le înainte de sezonul rece, vremea rece amplifică problemele existente precum pornirea dificilă la prima cheie, performanța scăzută a mașinii Tale sau probleme atunci când motorul rulează la relanti.
- Verificați bateria și sistemul de încărcarepentru a avea performanțe maxime, vremea rece afectează acumulatorii. Bateria este mult mai solicitată iarnă, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât vara.
- Înlocuirea antigelul din sistemul de răcire, de regulă, aceasta operație trebuie realizată la fiecare 2 ani. Nu turnaţi niciodată antigel sau apa rece în circuitul de răcire al motorului fierbinte! Acest lucru poate distruge motorul instantaneu.
- Asigurați-vă că sistemul de încălzire habitaclu, sistemul de dezaburire al parbrizului și ștergătoarelefuncționează corespunzător. Folosiți ștergătoare de iarnă și folosiți lichid pentru parbriz adaptat vremii reci, de regulă, ștergătoarele se înlocuiesc la fiecare 6/12 luni. Nu lăsaţi instalaţia de ventilare sau climatizare să funcţioneze cu motorul oprit.
- Verificați sistemul de frânare– este cel mai importat sistem de siguranță al autovehiculului. Este bine să nu folosiţi frâna de mână când sunt temperaturi scăzute! Puteţi avea surpriza neplăcută a îngheţării cablului şi a imposibilităţii eliberării frânei de mână, a doua zi, dimineaţa, când vreţi să plecaţi de pe loc.
- Verificați sistemul de evacuare– acesta nu trebuie să aibă scăpări de monoxid de carbon, care pot fi mult mai periculoase iarna atunci când geamurile sunt închise.
- Verificați funcționarea luminilordin habitaclu, a celor exterioare și reglați farurile corespunzător.
- Verificați filtrele de ulei, aer, combustibil și polen în cadrul aceleiași vizite la service, respectați termenele de înlocuire a filtrelor și a uleiului.
- Recomandăm menținerea rezervorului cel puțin pe jumătatepentru a scădea șansele de condens în conducte și posibilitatea de îngheț. Verificați presiunea roții de rezervă și păstrați un kit de urgență în portbagaj, acesta trebuie sa conțină: racletă de gheață, perie pentru zăpadă, cabluri de pornire, lanternă, rachete de semnalizare, pătură, haine călduroase, lumânări sau chibrituri, apă îmbuteliată, gustări neperisabile, vestă reflectorizantă și medicamente de urgență.
Chiar și cu o mașina pregătită 100% din punct de vedere pentru iarnă, mai există și alte lucruri de luat în calcul, precum:
» conduceți cu atenție și cu o viteză limitată pe drumurile cu probleme;
» consultați prognoza meteo înainte de a pleca la un drum lung;
» dacă nu ați mai condus pe timp de iarnă, puțin exercițiu nu ar strica, mergeți intr-o parcare a unui supermarket (sau alt loc de acest tip) și exersați puțin pentru a va obișnui cu condusul pe zăpadă;
» asigurați-vă că aveți un mijloc de comunicare (telefon încărcat) pentru a putea chema în ajutor pe cineva în caz de urgență;
» luați-vă mai mult timp dimineața pentru a curăța parbrizul și farurile, astfel, veți beneficia de o vizibilitate mai bună pe parcursul călătoriei;
» purtați ochelari de soare pentru a vă proteja de lumina puternică reflectată de zăpadă care va poate deranja la volan.