Un bărbat din Sibiu a povestit procurorilor spanioli chinul prin care a trecut după ce a fost ademenit în Spania de persoane care i-au promis că-l vor ajuta să lucreze într-o plantație de citrice. Din prima zi de când a sosit, spune că a fost forțat să „cerșească în genunchi, fiind amenințat și bătut”, după cum se arată în documentul procurorului. A avut noroc și a reușit să scape la un moment dat, dar calvarul nu s-a încheiat: o cunoștință a celor care l-au adus în stadiul de sclav l-au recunoscut și l-au asigurat că, dacă nu se va întoarce la stăpâni, va fi bătut crunt a relatat publicația spaniolă ABC Galicia joi 6 februarie.
S-a întors după ce i s-a promis că va primi un loc de muncă, dar, potrivit procurorului, unul dintre inculpați l-a amenințat că dacă nu-i aduce bani, îl va duce în munți și-l va lăsa acolo pradă animalelor sălbatice. Procurorii susțin că bărbatul a fost chiar dezbrăcat de acuzați pentru a dovedi că nu a păstrat banii din cerșit.
Presupușii vinovați sunt două persoane de origine română – un bărbat și o femeie – acuzați că au forțat alți români să cerșească sub amenințări și intimidare. Procesul lor trebuia să înceapă chiar vineri, în secția a șasea a Tribunalului Provincial din La Coruña, cu sediul în Santiago, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Potrivit unor surse judiciare citate de ziarul spaniol ABC Galicia, audierea a trebuit să fie suspendată, deoarece niciunul dintre inculpați nu poate fi găsit. Ministerul Public a solicitat acestor două persoane pedepse de câte șapte ani și jumătate de închisoare pentru trafic de persoane. În plus, solicită și o compensație de câte 3.000 de euro pentru fiecare dintre cei pe care i-au obligat să cerșească.
Evenimentele au avut loc în perioada februarie 2014 – mai 2015. Modul de operare al acuzațiilor era simplu: contactau alți români care căutau de lucru în Spania, le plăteau bilete de autobuz până în Galiția, iar îndată ce ajungeau la destinație, victimele au fost obligate să cerșească în diferite localități: Noia (La Coruña), Lalín, Vilagarcía de Arousa (Pontevedra) și chiar în afara Spaniei, la Braga (Portugalia). Cu toate acestea, principalul său loc de acțiune a fost Santiago de Compostela, scrie ziarul spaniol.
Victimele nu vedeau un singur euro din banii pe care îi făceau rost și trăiau toți într-o casă din orașul Santiago.