Guvernul de la Londra va institui începând cu data de 8 iunie carantina obligatorie la domiciliu timp de 14 zile pentru aproape toate persoanele venite în Regatul Unit dintr-o călătorie internaţională, măsură adoptată pentru prevenirea unor noi cazuri de COVID-19 importate, a anunţat vineri, 23 mai, ministrul de interne Priti Patel, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Sunt prevăzute unele excepţii, printre care se numără şoferii mijloacelor de transport marfă, alţii operatori ai transporturilor internaţionale de mărfuri, cadrele medicale, persoanele venite din Irlanda şi lucrătorii agricoli sezonieri.
Măsura carantinei la domiciliu se va aplica atât pentru cetăţenii britanici, cât şi pentru cei străini. Persoanele care nu respectă regula carantinei vor fi sancţionate cu o amendă de 1.000 de lire sterline, urmând să fie efectuate controale prin sondaj. ”Acum, că am depăşit vârful acestei epidemii, trebuie să luăm măsuri pentru a ne proteja faţă de cazurile (de COVID-19) importate care să declanşeze o reizbucnire a acestei boli mortale”, a explicat Priti Patel.
Companii aeriene, printre care şi Ryanair, au protestat faţă de această măsură care le va afecta afacerile. Spre deosebire de alte ţări, Regatul Unit a luat până în prezent puţine măsuri care să restricţioneze călătoriile internaţionale, limitând carantina doar pentru sosirile din China la începutul epidemiei, unul dintre motivele pentru care premierul Boris Johnson a fost acuzat că a reacţionat cu întârziere în prevenirea răspândirii virusului ce a ucis zeci de mii de oameni în această ţară.
Consilierul științific principal al Ministerului de Interne, profesor John Aston, spune că, deși a existat o transmisie comunitară semnificativă a virusului în Regatul Unit, impactul instituirii unor restricții suplimentare de frontieră ar fi fost neglijabil la răspândirea virusului.
Cu toate acestea, guvernul s-a confruntat cu critici pentru că nu a aplicat măsuri mai stricte în primele trei luni ale anului când a început pandemia.
Cat va dura acastă măsură?Guvernul va analiza măsurile la fiecare trei săptămâni. Pe termen mai lung, guernul a spus că va analiza mai multe opțiuni, inclusiv poduri aeriene – acorduri cu țările care au rate mici de transmitere a virusului.