Guvernul german a decis miercuri, 3 iunie, să ridice de la 15 iunie restricțiile de călătorie din și spre țările membre UE și Marea Britanie, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția, decretate în martie din cauza pandemiei de COVID-19, a anunţat ministrul de Externe, Haiko Mass, relatează AFP citată de Agerpres.
“Consiliul de Miniştri a decis să nu prelungească avertismentele asupra călătoriilor” cu destinaţia UE şi ţările asociate, pentru “a le înlocui cu recomandări” către turişti de la ţară la ţară, a declarat şeful diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă la Berlin.
Acest lucru nu înseamnă totuşi că deplasările vor fi posibile de la 15 iunie în toate ţările vizate. De exemplu, Norvegia intenţionează să-şi prelungească restricţiile dincolo de această dată, iar Spania să pregăteşte să primească din nou turişti străini de la sfârşitul lunii iunie, a subliniat ministrul.
Recomandările pentru aceste ţări vor fi astfel publicate odată ce aceste restricţii vor fi ridicate.
Prima economie din Europa a introdus aceste “atenţionări” pentru deplasările în străinătate, rezervate în general pentru destinaţii ca ţări în război sau instabile politic, la mijlocul lunii martie, cu scopul de a încetini răspândirea noului coronavirus.
Deplasările erau oricum extrem de complicate din cauza cvasi-paraliziei flotei aeriene mondiale, a înăspririi controalelor la frontieră şi a obligaţiei pentru turişti de a sta două săptămâni în carantină la sosire.
O astfel de măsură este totuşi în continuare în vigoare în Marea Britanie, a subliniat Maas, astfel că guvernul va recomanda să nu se facă încă deplasări în această ţară.
“Recomadările privind călătoriile nu sunt invitaţii la călătorie”, a precizat ministrul social-democrat, cerându-le turiştilor germani, extrem de ataşaţi de vacanţe estivale în străinătate, să se gândească bine la decizia lor înainte de a-şi face bagajele.
“Trebuie să se evite ca reluarea turismului să ducă la un al doilea val de infectări” cu noul coronavirus, a subliniat el.
În timpul primului val de pandemie, guvernul a repatriat circa 240.000 de turişti blocaţi în locurile lor de vacanţă din întreaga lume, o operaţiune costisitoare pe care care guvernul nu îşi doreşte să o reia în această vară, a mai declarat Maas.