Italia spune adio Bonusului bebè și bonusului care se dădea la naștere, de la 1 iulie 2021 se va primi o singură alocația lunară, unică și universală, pentru copiii și tinerii cu vârste sub 21 de ani, cu o valoare maximă de 250 de euro.
Atenție! Cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani vor primi alocația unică doar în anumite condiții, de exemplu dacă sunt studenți sau în căutarea unui loc de muncă.
Măsura stabilizează o reformă așteptată de ani de zile și vine într-un moment oportun, având în vedere scăderea record a nașterilor în anul 2020, relatează Corriere della Sera.
Alocația unică („assegno unico per i figli”) va concentra într-o singură soluție diferitele ajutoare financiare, cum ar fi diferite bonusuri și deduceri, care de-a lungul anilor au dispersat resursele în prea multe fluxuri.
Beneficiul economic va fi atribuit progresiv tuturor familiilor cu copii aflați în întreținere pentru a promova rata natalității, pentru a sprijini părinții și pentru a promova ocuparea forței de muncă, în special în rândurile femeilor.
Cine va avea dreptul:
Cetățenii italieni, cetățenii Uniunii Europene și cei non-UE cu permise de ședere pe termen lung, care au reședința în Italia de cel puțin doi ani, chiar dacă nu continuă și, evident, cu copii (de la a șaptea lună de sarcină până la vârsta de 21 de ani). Beneficiarii trebuie să fie plătitori de impozit pe venit în Italia, unde trebuie să locuiască împreună cu copiii aflați în întreținere pe toată durata indemnizației.
În caz de separare sau divorț, indemnizația se plătește, în general, părintelui care are copilul/copiii în custodie, în timp ce dacă aceasta este comună sau partajată, indemnizația va fi împărțită între părinți.
După cum s-a menționat mai sus, limita de vârstă pentru accesarea alocației unice va fi de 21 de ani
Pentru grupa de vârstă 18-21 de ani indemnizația va fi mai redusă în comparație cu cea pentru copiii minori și se va primi în anumite condiții: tânărul va trebui să fie înscris la o universitate sau la o școală sau un curs de formare profesională, să urmeze un stagiu sau o activitate de muncă tip part-time, care îi asigură un venit foarte mic (al cărui plafon nu a fost încă fixat). Șomerii și persoanele în căutarea unui loc de muncă sub 21 de ani intră, de asemenea, în categorie. Tinerii între 18 și 21 de ani care se vor încadra în aceste condiții, vor primi alocația unică direct, pentru a le fi promovată autonomia.
Cum se va calcula alocația unică pentru copii
Alocația se va calcula pe baza condițiilor economice ale familiei, identificate prin indicatorul Isee, ținând cont de vârsta copiilor aflați în întreținere. Alocația va crește în cazul copiilor cu dizabilități, dar și începând de la al treilea copil, precum și în cazul în care mama are sub 21 de ani.
Valoarea alocației unice va consta dintr-o sumă fixă și una variabilă. Aceasta din urmă va fi calculată pe baza numărului de copii și în funcție de vârsta lor ținând cont și de coeficientul Isee.
Alocația unică va fi plătită sub forma unui credit fiscal sau ca plată lunară a unei sume de bani. Ea va fi primită inclusiv de persoanele care primesc venitul de cetățenie sau pensia de cetățenie. Alocația este, de asemenea, compatibilă cu orice ajutoare financiare primite în favoarea copiilor aflați în întreținere, furnizate de regiuni, provinciile autonome și autoritățile locale.