Româncă din Italia cu 3 copii și fără un loc de muncă din cauza pandemiei de COVID-19: „Mâncăm datorită bisericilor”

Pandemia de COVID-19 a adus în pragul sărăciei încă un milion de persoane în Italia anul trecut, conform unui studiu publicat de Institutul naţional de statistică (ISTAT). Numărul celor aflaţi sub acest prag a ajuns la 5,6 milioane ceea ce reprezintă un record în ultimii 15 ani, adică 9,4% din populaţie faţă de 7,7% în 2019.

Familiile numeroase sunt în mod special cele mai afectate. Printre acestea se numără și familia Florentinei, o româncă în vârstă de 45 de ani, rezidentă la Montecatini Terme, în Toscana.

Despărțită de soț, Florentina are trei copii în întreținere, plus părinții care locuiesc împreună cu ea și care au probleme de sănătate, scrie Il Tirreno. Înainte de pandemie câștiga aproximativ 900 de euro plus plata orelor suplimentare, acum veniturile întregii familii sunt de 400 de euro și fără ajutorul parohiilor nu s-ar fi descurcat.

În Montecatini, pe lângă parohia centrală Santa Maria Assunta, structurile ecleziastice Corpus Domini și cele ale Bisericii Sant’Antonio distribuie alimente pentru persoanele nevoiașe și care întâmpină dificultăți economice în această perioadă.

„Mulți ani am lucrat ca ajutor de bucătar și chelneriță în restaurantul unui hotel care găzduia cea mai mare parte a clientelei în grupuri organizate”, a povestit Florentina pentru sursa citată.

„Odată cu covid-ul totul s-a terminat și sunt acasă de un an. Găsisem un loc de muncă ca badantă, nu aici, ci la Modena unde locuiește un văr de-al meu, dar doamna pe care o îngrijeam a murit și a trebuit să mă întorc. Pentru a plăti lumina primesc ajutor de la serviciile sociale, iar contractul la gaz l-am sistat, nu mai aveam cu ce plăti. Pentru gătit folosim butelia cu gaz, așa cum făceam în România. Înainte aveam un salariu de 850 de euro, plus ceva ce mi se dădea ca extra. Acum mă mai duc ca baby-sitter când mă cheamă părinții unor copii. Îmi plăcea să merg la cumpărături prin supermarketurile din Montecatini, dar acum nu îmi mai permit acest lux. Mâncarea pe care o pun pe masă provine practic din ajutorul pe care îl primesc de la biserici”, a spus femeia româncă.

Anul trecut, aproape 450.000 de persoane, mai ales femei şi tineri, şi-au pierdut locul de muncă în Italia, iar PIB-ul s-a prăbuşit cu 8,9%. În ultimul trimestru, scăderea PIB a încetinit la -1,9%, comparativ cu trimestrul anterior.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri