O româncă îi învață pe românii din Germania cum să obțină alocații pentru copii: „În fiecare zi mă contactează 10-15 oameni”

O româncă din Leipzig îi sfătuiește pe românii din Germania cum să obțină alocații pentru copii și alte beneficii de la statul german.Patricia Șopterean conduce în Leipzig propria firmă de consultanță, asistență și prestări servicii pentru integrarea românilor în Germania.

Pentru a afla răspunsurile la câteva dintre întrebările pe care și le pun conaționalii noștri, jurnalistii de la Ziarul Romanescu i-au solicitat un interviu, pe care a avut amabilitatea să ni-l acorde în exclusivitate.

Patricia Șopterean, știu românii aflați în Germania faptul că pot primi de la statul german alocații pentru copii?
«În fiecare zi mă contactează cel puțin 10-15 oameni care îmi spun că au auzit de alocații și îmi solicită ajutorul.

Însă, aceștia trebuie să știe că, pe lângă drepturi, au și obligații. Iar rolul meu e nu doar să le rezolv aceste probleme, ci și să îi consiliez. Doar că unii se lasă consiliați și ajutați din punct de vedere legal, iar alții, nu.»

Pot primi aceste alocații și cei care au copiii în România?
«Foarte mulți dintre cei care au venit în Germania și muncesc aici au copiii și soțiile în Romania, dar au dreptul la alocație, desigur.»

Care este valoarea acestei alocații?
«Pentru un copil, alocația e de 219 euro. Dacă se primește și alocație din România, atunci cei de aici scad alocația din România, care e în valoare de 214 lei, adică 43 de euro.

Ei scad 219 – 43 și rezultă 176 euro, pe care cei ce solicită alocația îi vor primi din partea statului german.»

Dar care e situația în cazul în care o familie are mai mulți copii?
«Pentru un copil sau doi, alocația e de 219 euro. Începând de la al treilea copil, aceasta crește la 225 euro. Pentru al patrulea, de exemplu, se primesc 250 de euro.»

Situații speciale

Există și situații speciale pe care trebuie să le cunoască cei interesați să primească aceste alocații?
«Da, legea trebuie cunoscută și respectată, altfel există riscul ca statul german să ceară banii înapoi.

De exemplu, în situația în care toată familia e aici, în Germania, atunci trebuie să se renunțe la alocația din România.

Sunt unele persoane care vor să primească din ambele părți, lucru care nu este acceptat.

O altă situație e cea în care ambii părinți sunt în Germania, iar copiii sunt lăsați în grija bunicilor, în țară. În acest caz, cererea de alocație se face pe numele bunicilor.

Mulți nu știu, sau sunt informați greșit, și dosarul se refuză pentru că cererea s-a făcut pe persoana greșită.»

Din ce moment e cineva îndreptățit să primească alocația?
«Înainte, alocația se putea primi retroactiv, din urmă, din momentul în care persoana a venit în Germania.

Acum, oamenii primesc doar 6 luni retroactiv, perioadă calculată din momentul depunerii dosarului, atât timp cât în aceste 6 luni au muncit legal pe teritoriul Germaniei.»

Dacă rămâi șomer

Ce se întâmplă cu alocația în cazul în care omul își pierde locul de muncă?
«Dacă își pierde locul de muncă, nu mai primește alocația, pentru că faptul că ai un loc de muncă înseamnă că ești plătitor de impozit și astfel ai dreptul la alocații pentru copii.

Pentru a beneficia de acest drept, trebuie să cotizezi la statul german.»

Ce altceva trebuie să mai știe românii interesați de acest subiect?
«În primul rând, e foarte important să știe că sunt obligați să anunțe Casa de prestații familiale, Familienkasse, în privința oricărei schimbări legate de locul de muncă sau de domiciliu.

De asemenea, trebuie anunțate și alte informații precum pierderea locului de muncă, intrarea în șomaj, ori dacă partenerul de viață s-a angajat, dacă a crescut alocația din România, dacă persoana și-a schimbat contul bancar sau dacă a divorțat.

În plus, nu trebuie neglijate situațiile speciale, precum sosirea copiilor în Germania sau reîntoarcerea acestora ori a familiei în România.»

Dacă nu anunți schimbările

Și ce se întâmplă în cazul în care cineva nu anunță schimbările survenite?
«Se poate întâmpla ca cineva să rămână fără locul de muncă sau să vrea să se întoarcă în țară. Dar aceste persoane sunt obligate să anunțe Familienkasse, Casa de prestații familiale.

Altfel, destul de curând, vor trebui să dea înapoi banii încasați între timp. Sunt unii oameni care au fost nevoiți să înapoieze 5.000, 7.000 sau chiar și 10.000 de euro pentru că nu au anunțat că au părăsit Germania.

Cei de la Casa de prestații familiale află aceste lucruri pentru că ei colaborează cu biroul de finanțe și, în plus, trimit periodic un chestionar de verificare. Dacă cel care încasează alocația nu răspunde în termenul dat, acesta fiind de aproximativ 4 săptămâni, iar scrisoarea se întoarce înapoi, atunci încep să se intereseze și află că persoana nu mai e pe teritoriul Germaniei.

Apoi, iau adresa din România și cer returnarea imediată a banilor. Cei de la Casa de prestații familiale nu acceptă rate.

Am avut un caz când o persoană a plătit imediat, dar germanii au considerat cazul ca fiind un fel de evaziune fiscală. Se considera că persoana ar fi neglijat intenționat informarea privind părăsirea Germaniei. Drept urmare, omul a fost nevoit să plătească încă aproape 1.000 de euro amendă.

Sunt unele persoane care își spun că pleacă din Germania și, până se prind autoritățile,  mai încasează alocația timp de câteva luni.

Lucrurile nu stau deloc așa, iar faptul că nu ai știut prevederile legale nu e o scuză. În plus, scrisorile vin traduse în limba română și nimeni nu poate să zică că nu a înțeles.»

Cazuri luate de la zero

În ce constă activitatea dumneavoastră? 
«Când iau un caz de la zero, eu trimit clienților toate informațiile despre ce trebuie făcut și le spun de ce acte am nevoie.

Apoi, completez formularele necesare și le trimit să le semneze. Clienții trebuie să mi le returneze, iar eu am grijă ca acestea să ajungă ulterior la Familienkasse.

Iar munca mea nu se încheie aici, pentru că apoi mă ocup inclusiv de scrisorile pe care aceștia le primesc, pentru că vin pe adresa mea. Pentru asta, colaborez cu doi avocați.»

Unde vă pot contacta cei interesați de serviciile dumneavoastră?
«Pentru că trăim în epoca Internetului și acest lucru facilitează comunicarea, mai ales în cazul celor aflați la distanță, sugerez pagina mea de Facebook ca modalitate de contact

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri