Un bărbat italian în vârstă de 67 de ani și o româncă de 47, au fost trimiși în judecată fiind acuzați de intermediere ilegală a forței de muncă. Cei doi ar fi gestionat o rețea de trafic de asistente familiale, prin intermediul a trei cooperative cu sediul în provincia Varese (Lombardia) care se ocupau de recrutarea, cazarea și găsirea unui loc de muncă pentru româncele care doreau să lucreze ca badante. Totul la negru, fără contract de muncă și fără respectarea normelor legale, relatează Luino Notizie.
Cooperativele sociale respective, cu sediile la Gavirate și Azzate, au funcționat între anii 2009 și 2014, până când una dintre badantele exploatate a hotărât să denunțe totul.
Femeilor li se oferea un loc de muncă pentru care trebuiau să plătească comision și erau nevoite să lucreze fără contract, fără zile libere, concediu sau alte drepturi care li s-ar fi cuvenit dacă lucrau în mod legal, cu un contract de muncă înregistrat la INPS.
Muncește, nu te plânge, nu cere explicații. Cam acestea erau condițiile impuse badantelor de cooperativele respective. O rețea de muncă ilegală gestionată de bărbatul italian, domiciliat în localitatea Besnate și de partenera sa, o femeia de naționalitate română.
Bărbatul era responsabil cu plasarea badantelor la locul de muncă, femeia în schimb era administratoare la una din cooperative și proprietara unui apartament unde erau cazate îngrijitoarele, cele care erau în așteptare și cele care nu aveau posibilitatea de a dormi la domiciliul persoanei asistate. Găzduirea însă nu era gratuită, fiind taxată cu 10 euro pe noapte.
Cooperativele se ocupau de toate detaliile, de la călătoria femeilor din România în Italia, până la găsirea locului de muncă. Îngrijitoarele, după ce plăteau un „comision” de 300, 600 sau chiar 800 de euro, începeau să-și îndeplinească atribuțiile fără să semneze vreun contract, nici cu angajatorul, nici cu cooperativa respectivă.
Totul a fost confirmat în sala de judecată, în fața completului prezidat de judecătorul Cesare Tacconi, de către una dintre femeile care au fost exploatate de această rețea (trei dintre îngrijitoarele exploatate s-au constituit parte civilă în cadrul procesului, dar ar fi cel puțin 30 de victime).
Fosta îngrijitoare, care a fost audiată la proces în aceste zile, a povestit că a ajuns în Italia în anul 2011, și că a plătit 300 de euro pentru un loc de muncă. A fost trimisă să îngrijească o bătrână din Gavirate, 24 de ore din 24 și dormea pe un divan-pat din garsoniera asistatei sale. Era liberă doar câteva ore, la sfârșit de săptămână. Totul a durat aproximativ un an de zile, după care au început problemele.
„Trebuia să mă întorc în România, să mă ocup de vânzarea casei care aparținea familiei mele” – a povestit îngrijitoarea în sala de judecată. „Aveam nevoie de două săptămâni libere, ca să pot pleca, dar cererea mi-a fost refuzată.” Îngrijitoarea a insistat și, în timpul unei discuții aprinse cu administratoarea de la cooperativă, a primit o palmă și o invitație să-și țină gura. «A fost partenerul ei (bărbatul în vârstă de 67 de ani – n.r.) cel care m-a avertizat: „Dacă nu-ți tace gura, te facem să dispari”», a adăugat femeia în fața judecătorilor.
Situația s-a complicat și mai tare atunci când fiul bătrânei asistate a început să pună întrebări, cerând regularizarea contractuală a lucrătoarei. Aceasta a decis oricum să se întoarcă în România pentru a-și rezolva problemele și a fost înlocuită imediat cu o altă îngrijitoare. La întoarcerea în Italia, s-a prezentat însă la carabinieri unde a denunțat totul.
Unele aspecte ale acestui caz rămân încă de clarificat, iar alți martori urmează să fie audiați în sala de judecată. Procesul va fi reluat în luna februarie 2022.