Italia pregăteşte „Super Green Pass„, urmând să înăsprească regulile privind schema de certificate de sănătate din decembrie, pe măsură ce ratele de contagiune și spitalizare cu Covid-19 continuă să crească.
Prim-ministrul italian Mario Draghi va avea o întâlnire cu liderii regionali luni seară, începând cu câteva zile de discuții asupra unui nou decret guvernamental care urmează să fie anunțat până vineri, relatează postul național Rai, conform The Local.
Pe măsură ce situația sănătății s-a înrăutățit în Italia în ultimele săptămâni, în special în regiunile de nord-est, liderii guvernelor locale fac tot mai multe presiuni pentru noi măsuri, în principal, sub forma unor restricții suplimentare asupra persoanelor nevaccinate, în cadrul așa-numitei scheme „Super Green Pass”.
Italia a lansat certificatul de sănătate sau „Green Pass” în august, făcându-l inițial o cerință în multe locuri de petrecere a timpului liber și culturale, cum ar fi cinematografele și restaurantele interioare, înainte de a-i extinde utilizarea la locurile de muncă și la anumite forme de transport public.
Ce presupune „Super Green Pass”
Certificatul arată că purtătorul a fost vaccinat împotriva Covid-19, s-a vindecat de boală în ultimele șase luni sau a fost testat negativ în ultimele zile.
În schimb, „Super Green Pass” ar putea fi eliberat doar celor care sunt vaccinați sau recuperați, permisele eliberate pe baza testării fiind valabile doar pentru intrarea la locurile de muncă.
Deși nu s-au luat încă decizii concrete, surse din cadrul Ministerului Sănătății au indicat că se are în vedere măsura pentru orice regiune declarată zonă „portocalie” cu risc mai mare.
„Închiderile și restricțiile nu trebuie să fie plătite de cei vaccinați”, a spus subsecretarul pentru Sănătate Andrea Costa, adăugând că planul „Super Green Pass” ar „garanta accesul nevaccinaţilor la locurile de muncă și nevoile de bază, dar anumite activități precum mersul la restaurant, cinematograf sau teatru ar trebui rezervate celor vaccinați dacă situația se înrăutățește.”
„Este clar că trebuie să avem noi inițiative”, a spus el într-un interviu pentru Sky TG24 duminică.
Un nou decret valabil din 1 decembrie
În acest moment, toată Italia rămâne în zona „albă” cu cel mai scăzut risc, cu puține măsuri de sănătate în vigoare.
Cu toate acestea, mai multe regiuni se apropie acum de pragurile când ar trebuie să intre în zona „galbenă” de săptămâna și,dacă situația continuă să se agraveze, atunci riscă să fie plasate sub restricții din zona portocalie peste două săptămâni.
Costa a spus că abligativitatea pentru a treia doză de vaccin pentru lucrătorii din domeniul sănătății „este deja prevăzută și cred că va fi aprobată săptămâna aceasta”.
Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a înaintat săptămâna trecută propuneri pentru a face obligatorie a treia doză pentru personalul medical și, de asemenea, pentru a reduce valabilitatea certificatului de sănătate Covid-19 de la 12 la nouă luni pentru persoanele care sunt vaccinate, inclusiv cu o a treia doză.
Modificările nu au fost încă aprobate oficial, dar se așteaptă să apară de la 1 decembrie, conform noului decret planificat, care urmează să fie semnat în lege până la sfârșitul săptămânii.
Alte măsuri pe care guvernul le ia în considerare includ reducerea valabilității permiselor verzi pe baza rezultatelor testelor PCR de la 72 la 48 de ore, iar cele din rezultatele testelor rapide vor fi reduse de la 48 la 24 de ore.
Au existat, de asemenea, apeluri din partea experților în sănătate și a liderilor regionali să nu mai elibereze permise verzi pe baza rezultatelor testelor rapide, deoarece acestea sunt mai puțin fiabile decât rezultatele unui test PCR.