Prognoza în Germania pentru 2022. Salariul minim, șomaj, prețuri alimente și utilități

Pandemia, creșterea costurilor energiei și prețurile tot mai mari la alimente pun o presiune uriașă asupra gospodăriilor.

Ultimii doi ani au fost o provocare pentru mulți oameni din Germania nu numai în ceea ce privește sănătatea, ci și financiar. Există însă câțiva factori care sugerează că lucrurile se vor îmbunătăți în anul 2022 și că oamenii vor avea din nou mai mulți bani – sau cel puțin nu mai puțini – în portofel.

Care este perspectiva?

Într-un studiu publicat în decembrie, Filip Vojtech de la compania de cercetare de piață GfK a prezis că în 2022 puterea de cumpărare va crește semnificativ, pentru prima dată de la începutul pandemiei de Covid.

Cercetătorii de piață consideră că puterea de cumpărare a consumatorilor va crește cu 4,3% anul viitor. Chiar și după deducerea ratei inflației, care se preconizează că va fi de 2,5 la sută conform previziunilor institutelor de cercetare economică de top, ar mai rămâne o putere de cumpărare suplimentară.

Cu toate acestea, expertul economic Torsten Schmidt de la RWI – Institutul Leibniz pentru Cercetări Economice din Essen – nu este chiar atât de optimist. El crede că salariile reale vor tinde să stagneze în 2022. Dar chiar și asta ar fi o îmbunătățire după scăderea vizibilă din acest an.

Creșterea salariilor pentru persoanele cu venituri mai mici

Unii angajați vor beneficia de creșteri a pachetelor lor salariale. Pentru persoanele plătite cu salariul minim legal, acesta va fi majorat la 1 ianuarie – de la 9,60 euro în prezent la 9,82 euro pe oră.

Pe 1 iulie, va crește din nou cu încă 63 de cenți, până la 10,45 euro pe oră. Însumat, aceasta înseamnă o creștere de aproape 9%.

Însă ar putea crește și mai mult pentru că noua coaliție de guvernare a convenit să ridice salariul minim la 12 euro pe oră. Cu toate acestea, nu este încă clar când se va întâmpla.

Beneficii de șomaj

Din ianuarie 2022, toți cei care sunt dependenți de ajutor social și ajutor de șomaj II (Hartz IV) vor primi puțin mai mulți bani.

Tariful standard pentru adulții singuri va crește cu trei euro până la 449 euro pe lună. Vor crește și tarifele pentru copii și tineri.

Kurzarbeit

Kurzarbeit, care permite angajatorilor să reducă orele pentru angajați menținându-i pe statul de plată și a fost folosit pe tot parcursul pandemiei, a fost prelungit până la sfârșitul lunii martie 2022.

Și sunt prevăzute plăți mai mari: 70% din salariul net lunar urmează să fie plătit din a patra lună de înscriere – 77% dacă angajații au un copil care locuiește în gospodăria lor. Din luna a șaptea se va trece la 80% (și la 87% pentru o gospodărie cu un copil) din salariul net lunar.

Kinderzuschlag

Suplimentul pentru copii (Kinderzuschlag), o prestație suplimentară la alocația pentru copii (Kindergeld) pentru familiile cu venituri mici, va fi și el majorat, deși doar cu puțin. Acesta va crește cu 4 Eeuro de la 205 euro la 209 euro pe lună/copil.

Pensii

Cei aproximativ 21 de milioane de pensionari din Germania se pot aștepta la mai mulți bani din iulie. Singura întrebare este: cu cât mai mult? Ministrul Muncii Hubertus Heil (SPD) a declarat la sfârșitul lunii noiembrie că se așteaptă ca „pensiile din Germania să crească cu 4,4% față din iulie 2022”.

Pare mult, dar este mai puțin decât se prognozase vara trecută – când se vorbea de majorări ale pensiilor de 5,2% în vest și 5,9% în est.

Costul energiei electrice

Guvernul german urmează să reducă taxa pe consumul de energie electrică de anul viitor pentru a ajuta la ușurarea poverii consumatorilor.

Suplimentul pentru energia regenerabilă (EEG), folosit pentru a finanța extinderea centralelor solare și eoliene, va scădea cu mai mult de 40%, până la 3,723 de cenți pe kilowatt oră de la 1 ianuarie.

Este cea mai mare reducere de când taxa verde a fost introdusă în 2000 pentru a ajuta Germania în tranziția către surse de energie mai curate.

Dar este posibil ca reducerea să aibă un impact redus asupra facturilor la energie din cauza creșterii prețurilor la energie. Mulți oameni au fost deja anunțați că prețul energiei electrice va crește de anul viitor.

Carburanții și încălzirea

Alte lucruri vor deveni probabil mai scumpe anul viitor, cum ar fi alimentarea mașinii cu benzină.

La începutul anului 2022, taxa pe CO2 va crește de la 25 euro la 30 euro pe tonă de emisii de dioxid de carbon emise de sectoarele de transport și încălzire.

Taxa a fost introdusă în ianuarie 2021, ca parte a strategiei Germaniei de a se îndepărta de combustibilii fosili în favoarea energiei regenerabile.

Potrivit Centrului pentru consumatori din Renania de Nord-Westfalia, majorarea taxelor din 2022 va crește prețul benzinei cu 1,5 cenți pe litru, al uleiului de încălzire și al motorinei cu 1,6 cenți pe litru și al gazelor naturale cu 0,1 cenți pe kilowatt-oră.

Taxa pe tutun

Fumătorii din Germania vor descoperi că viciul lor îl vor plăti mai scump: taxa pe tutun pentru un pachet de 20 de țigări va crește în medie de 10 cenți în 2022. Producătorii probabil vor transfera costurile mai mari către clienți.

De la 1 iulie, substanțele pentru țigări electronice vor fi și ele supuse impozitării tutunului pentru prima dată. Un lichid de 10 mililitri, care costă în prezent aproximativ 5 euro, urmează să fie impozitat cu 1,60 euro în plus în 2022, ajungând la 3,20 euro până în 2026.

Crește prețul pentru trimiterea de colete și scrisori

Deutsche Post va crește costul de trimitere a scrisorilor și pachetelor din 1 ianuarie. Cărțile poștale vor costa 70 în loc de 60 de cenți, scrisorile standard 85 în loc de 80 de cenți, iar alte servicii vor deveni, de asemenea, mai scumpe.

Drepturi mai bune pentru consumatori

Aceasta este o altă schimbare care ar trebui să ajute oamenii să economisească bani în Germania. Oricine încheie un contract de Internet îl va putea rezilia mai ușor în viitor.

Începând cu 1 iulie 2022, așa-numitele obligații continue (Dauerschuldverhältnisse) vor prevedea posibilitatea anulării contractelor fără prea multe bătăi de cap pentru clienți.

De asemenea, din 2022 oricine cumpără un produs care ulterior se dovedește a fi defect va avea șanse mai mari de a-și recupera banii. Drepturile consumatorilor vor fi întărite prin prelungirea perioadei de garanție de la șase luni la un an.

Prețurile bunurilor de zi cu zi?

Prognozele nu sunt sumbre, potrivit experților. În general, rata inflației este de așteptat să scadă considerabil în 2022. În ultimul său raport economic, RWI estimează că va exista o creștere a prețurilor de „doar” 2,6% pentru 2022 – după o rată a inflației de 3,2% în acest an.

Asta înseamnă că prețul roșiilor, ouălor și pâinii, de exemplu, ar trebui să scadă puțin, sau cel puțin așa să sperăm.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri