Noul act normativ privind regimul fiscal aplicabil indemnizațiilor de detașare transnațională a fost aprobat de Camera Deputaților în prima saptamana din luna martie 2022.
Proiectul de lege, aprobat anterior de Senat în luna noiembrie a anului trecut, a fost votat ieri cu 292 voturi pentru, zero voturi împotrivă și două abţineri. Astfel, ANAF nu va putea reîncadra diurnele retroactiv de la data intrării în vigoare a legii. Pentru că proiectul a fost adoptat și de Camera Deputaților, care este for decizional, sumele plătite de companiile de transport aferente recalculării diurnelor vor trebui restituite de către ANAF.
Vă reamintim că ANAF a efectuat de la începutul anului 2020 o serie de controale pe diurna șoferilor, cercetând documentele retroactiv pe o perioadă de până la cinci ani.
Intervențiile legislative realizate de autorități în anii precedenți în vederea obținerii unei predictibilități fiscale necesare angajatorilor români s-au dovedit insuficiente şi limitate, vizând strict detaşările transnaționale în statele membre, nefăcând referire şi la situații specifice delegării şi detaşării angajaților. Aceste erori au avut efecte profunde atât asupra angajatorilor români, cât şi a angajaților. Astfel, legea prevede reglementarea regimului fiscal al diurnei, aceasta incluzând unitar indemnizația de delegare, indemnizația de detaşare şi indemnizația specifică detaşării transnaționale.” – a declarat Tudor Polak, deputat PNL Vaslui.
Conform textului legii adoptate ieri, „sunt anulate diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/ sau obligaţii fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizaţii sau orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării, detaşării sau desfăşurării activităţii pe teritoriul altei ţări, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi data intrării în vigoare a prezentei legi, şi neachitate„.
În actul normativ se mai arată că ”nu sunt impozabile indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, primite de salariați pe perioada delegării/detașării, după caz, în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, în limita plafonului neimpozabil reglementat potrivit legii, precum și cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare. Plafonul neimpozabil este stabilit astfel:
- (i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;
- (ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare/desfăşurare a activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate.”
” (…) chiar dacă actualul nivel al diurnei pentru deplasările în țară, stabilit la nivel de HG este mic (30 de lei/zi) și înmulțit cu 2,5 nu ar putea depăși, la această dată, 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat, apreciem că este foarte important să avem o regulă unică și predictibilă, tocmai pentru a preîntâmpina posibilele abuzuri privind acordarea diurnei în țară, în cazul în care nivelul stabilit acum în HG ar putea să fie majorat oricând, existând, de altfel, suficiente motive în acest sens și discuții avansate de mediul economic.” – clarifică deputații noua decizie legislativă.