Un român în vârstă de 28 de ani a fost achitat marți, 31 ianuarie 2023, de instanța din Lodi de acuzația de răpire pentru care a riscat până la 8 ani de închisoare, deoarece lipsește plângerea oficială semnată de victima sa, o conațională de 24 de ani.
Bărbatul, Marian A., o ținea pe fată încuiată într-o cameră, de teamă să nu plece de la el. Ea a fost eliberată de carabinieri.
Carabinierii au intervenit pe 28 februarie 2020 în ferma Belfuggito din Sant’Angelo (Lombardia) unde au găsit ușa uneia dintre camere închisă din exterior cu lanț și lacăt. Din interior un glas de femeie cerea ajutor. Militarii au intrat și au găsit-o pe tânăra româncă de 24 de ani, care le-a povestit ce i se întâmplase.
Ea era iubita bărbatului care o ținea încuiată împotriva voinței sale. Partenerul ei recurgea la această metodă din cauza geloziei, pentru a o împiedica să se întâlnească cu alți bărbați sau să plece de la el.
Procesul a început în urmă cu doi ani și în timpul audierilor au fost deja audiați mai mulți martori.
De la 1 ianuarie 2023, însă, modificările introduse în Italia de așa-numita „lege Cartabia” trebuie aplicate și avocatul bărbatului a subliniat că răpirea (dacă nu în scopul extorcării) nu mai este ca până anul trecut infracțiune care poate fi urmărită din oficiu, dar necesită o plângere din partea victimei.
O declarație pe care tânăra din acest caz nu a semnat-o la momentul eliberării sale din mâinile așa-zisului iubit, drept pentru care sechestratorul său a scăpat de închisoare.
Pentru cazuri similare, instanțele citează persoana vătămată, căruia i se acordă termene pentru a-și oficializa plângerea în fața judecătorului. Dar în acest caz „prizoniera româncă de la Belfuggito” a fost de negăsit.
Și astfel, judecătorul nu a putut face decât să aplice legea și să îl achite pe românul care risca 8 ani de închisoare, zădărnicind munca carabinierilor, a Parchetului și a judecătorului de instrucție, precum și audierile deja ținute înainte de intrarea în vigoare a „legii Cartabia”.
„Ne îngrijorează faptul că unele modificări aduse urmăririi penale a diferitelor infracțiuni introduse de legea Cartabia, în special răpiri, violență privată, vătămări intenționate cu un prognostic de până la 40 de zile, pot lăsa în mod substanțial multe victime fără protecție efectivă”, a declarat pe această temă, procurorul general din Milano Francesca Nanni, la inaugurarea anului judiciar.