Snejana Suzana Raichici, o gălățeancă prin adopție, a instruit sute de femei care îngrijesc în prezent bătrâni din Austria și Germania. Școala ei de îngrjitoare are marele avantaj că le garantează cursantelor un loc de muncă imediat după absolvire, pe salarii între 1.500 și 2.500 de euro.
Snejana Suzana Raichici (38 de ani) este la origine sârboaică. A trăit în Reșița, iar apoi a plecat la muncă în Spania, Austria și Germania. A pornit ca ajutor de bucătar, iar relativ repede, într-un an și jumătate, a ajuns manager de restaurant.
Nu a plecat de acasă din cauza sărăciei, așa cum au făcut mulți români, ci pentru că a vrut să aibă și o altă experiență de viață.
„Lucram într-o bijuterie și nu aveam grija zilei de mâine, dar am vrut mai mult de la mine, pentru că știam că pot”, a explicat tânăra pentru „Adevărul” ce a determinat-o să ia calea străinătății.
În urmă cu 14 ani s-a stabilit la Galați, unde venise după căsătorie, și a creat Școala Îngrijitoarelor, una din cele mai apreciate din Europa în momentul de față.
„Am văzut că aici oamenii sunt foarte reci și triști, în special mămicile. După ce am studiat puțin problema, am realizat că oamenii de aici, dar în special mamele nu aveau bani și nicio educație ca să găsească soluții și opțiuni, cum aveam noi, cei din vestul țării”, povestește Snejana cum s-a născut ideea creării școlii.
La absolvire, îngrijtoarele primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educației, care atestă că au calificarea necesară pentru a îngriji bătrâni la domiciliu, dar și o diplomă de perfecționare în comunicare în limba germană.
Salarii între 1.500 și 2.500 de euro pentru îngrijitoare
Școala îngrijitoarelor de la Galați are marele avantaj pentru că, imediat după absolvire, le oferă cursantelor un loc de muncă în Austria, în baza unui protocol încheiat cu autoritățile din această țară.
Durata cursurilor este de 10 săptămâni și însumează 360 de ore, dintre care 120 de ore de pregătire teoretică si 240 de ore de pregătire practică.
Îngrijitoarele pornesc cu un salariu net lunar de 1.500 de euro și pot ajunge chiar și la 2.500 de euro, în funcție de competențele fiecăreia, cum sunt cele lingvistice, abilitățile și calificările pe care le au.
În plus, pentru că locuiesc în casa pacientului, nu scot bani dun buzunar pentru transport, chirie, utilități și mâncare. În prezent, sunt peste 950 de îngrijitoare instruite la școala ei care îngrijesc bătrâni din Austria și Germania. În timpul pandemiei de coronavirus, îngrijitoarele de la școala Snejanei au început să ofere îngrijiri medicale la domiciliu și la Galați.„Îngrijtoarele au oportunitatea de a lucra în ambele țări. În Austria sunt încadrate ca persoane fizice autorizate și pot sta oricât. Când simt nevoia să vină acasă, de regulă cam după o lună, lucrează și în România. Deprind astfel și experiență și câștigă bani și cât stau acasă”, detaliază coordonatoarea școlii îngrijitoarelor cum funcționează sistemul.