Tarifele pentru energia electrică și gazele naturale în Italia vor înregistra o creștere semnificativă în ultimul trimestru al anului 2023, conform estimărilor făcute de Davide Tabarelli, președintele Nomisma Energia. Se preconizează că energia electrică va avea o creștere de 12%, în timp ce prețurile gazelor naturale vor crește cu aproximativ 9% în luna septembrie. Aceste creșteri substanțiale au preocupat autoritățile și consumatorii, iar guvernul italian intenționează să intervină pentru a gestiona această situație.
Una dintre principalele cauze ale acestei creșteri constă în dependența Italiei de importurile de gaz natural lichefiat (GNL), care a ajuns să reprezinte aproximativ 49% din producția de energie electrică din țară. Închiderea gazoductelor rusești a crescut această dependență de importuri, expunând astfel Italia la riscuri de aprovizionare nesigure. Evenimente neașteptate, cum ar fi grevele în lanțul de aprovizionare cu GNL sau întreținerea instalațiilor, pot afecta aprovizionarea și pot conduce la volatilitate pe piața energiei.
De asemenea, creșterea cererii de energie în sezonul rece contribuie la presiunea asupra prețurilor. Venirea primelor zile reci determină o cerere sporită pentru încălzire, ceea ce poate duce la creșterea costurilor cu energia electrică și gazele naturale.
Pentru a face față acestei situații, guvernul italian a adoptat recent un Decret Energetic, iar altele pot urma. Scopul este de a proteja interesele consumatorilor și de a asigura o aprovizionare stabilă cu energie în aceste vremuri dificile.
Chestiunea combustibilului
Pe 27 septembrie, Faib-Confesercenti, asociația comercială a benzinăriilor, a anunțat că în august 2023 prețul la benzină a crescut cu 9,5% și prețul la motorină cu 2,7% față de aceeași lună din 2022 Un plin în Italia, spune Faib, costă cu 11 euro mai mult decât media europeană și, deși această cifră este afectată de taxe (57% din prețul total), nu există nicio îndoială că instabilitatea pieței joacă un rol specific care, în cele din urmă, accelerează inflația, scrie Il Giornale