Ambasadorii României au propriile explicații pentru ce s-a întâmplat la votul din diaspora. Șefa misiunii diplomatice de la Roma, Dana Constantinescu, spune că a propus organizarea a 66 de secții de votare din care au fost aprobate de la București doar 51. În plus, Dana Constantinescu a declarat la Digi24 că haosul de la secţiile de votare din diaspora va şubrezi relaţia dintre comunitatea românească din Peninsulă şi misiunea diplomatică pe care o conduce.
„Din păcate, în relaţia noastră cu comunitatea, asta alterează relaţia misiunii cu comunitatea. Ca orice relaţie, ea se bazează pe încredere şi pe respect, iar românul ce ştie este că tu, ca reprezentant al autorităţilor române în Italia – pentru că el nu este obligat să facă diferenţa între misiune diplomatică, Ministerul de Externe, BEC, BES şi aşa mai departe. Tu eşti reprezentantul autoritaţilor române în Italia. El vine la consulat, la Ambasadă şi ţi se adresează. Din păcate, mă tem că o situaţie ca cea creată cu ocazia alegerilor o să altereze relația Ambasadei cu comunitatea şi nu e în regulă”, a declarat luni seară, la Digi24, ambasadorul României la Roma, Dana Constantinescu.
Circa 96.000 de români s-au prezentat duminică la vot în Italia, potrivit Ambasadei. Dana Constantinescu a declarat la Digi24 că, în aria sa de competență, aproximativ 50 de alegători nu au mai putut vota la închiderea urnelor la Ostia și alți 70 la Tivoli, dar cei de la Consulatul României au putut vota toți.
Votul din diaspora a fost principala problemă a scrutinului prezidențial din 2014. Mii de români din străinătate nu au putut vota, deși au stat ore în șir la coadă, pentru că secțiile de votare fie au fost insuficiente, fie procesul a decurs greoi. În plus, MAE și BEC au dus o adevărată polemică prin intermediul comunicatelor, disputându-și aria competențelor în domeniul votului din străinătate. Modul în care au fost organizate alegerile a strârnit profundă nemulțumire și a dat naștere unor proteste atât în țară, cât și în mai multe țări europene unde sunt comunități importante de români.
Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, și-a prezentat scrisorile de acreditare în vara anului trecut, după ce postul rămăsese vacant aproape un an. Ea a fost numită de președintele Traian Băsescu, în ciuda faptului că primise aviz negativ de la comisiile de specialitate din Parlament.