Din cauza numărului tot mai mare de imigranți și refugiați care au ca destinație Suedia, datorită dezvoltării economice și sociale a acestei țări,, atitudinea anti-imigrație a unora dintre politicienii suedezi tinde să se radicalizeze. O arată un reportaj realizat de The Guardian care a analizat incredibila ascensiune a partidului Democraților Suedezi, formațiune de considerată de extremă dreaptă, antiimgraționistă, ajunsă recent pe al treilea loc în preferințele de vot ale electoratului din Suedia.
Mai multe sondaje recente dezvăluiau o realitate cel puțin îngrijorătoare: chiar dacă este a treia formațiune ca număr de locuri în Parlament, Democrații Suedezi sunt preferați de 26% din alegători. Asta înseamnă că dacă mâine ar avea loc alegeri, controversata formațiune antiimigrație ar obține cele mai multe locuri în Parlament.
Ascensiunea fulminantă a acesteia este atent urmărită pe plan internațional, mai ales pe fondul intensificării violențelor anti-imigranți. Reamintim cumplitul incident petrecut recent la o școală frecventată de copii imigranți, unde un tânăr înarmat cu o sabie a pătruns și a înjunghiat mortal mai multe persoane.
Democrații suedezi spun despre ei că reprezintă elita societății. La petrecerea care a urmat alegerii noului lider, mai mulți tineri au fost întrebați de un jurnalist de la ziarul britanic The Guardian de ce s-au îmbrăcat așa elegant.
Răspunsul dat de unul dintre ei a devenit titlu de articol: “Pentru că NU VREAU SĂ ARĂT CA UN ROMÂN JEGOS“. Afirmația tânărului poate fi urmărită începând cu minutul 2,52 din filmulețul de mai jos.
Ziarista, uluită de răspuns și de xenofobia relevată de acesta, a contiunat să chestioneze și alți membrii de partid. Un bărbos tatuat, ceva mai moderat, admite că aceste declarații sunt ”ofensatoare” și spune că nu există pădure fără uscături și că toate partidele ”atrag și nenorociți”.
Replica dată de tânărul extremist suedez a devenit rapid virală și a fost preluată de numeroase instituții media ca un exemplu al intoleranței manifestate de unii membrii ai partidului Democraților Suedezi.
De apreciat este și reacția imediată a Ministrului Delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, care prin intermediul paginii sale oficiale a declarat în aceeași zi:
“Am luat la cunoștință, cu regret, de anumite declaraţii ofensatoare la adresa românilor din Suedia şi a imaginii acestora. Aceste afirmaţii sunt nefondate şi nu se regăsesc în valorile comune pe care le îmbrăţişăm în cadrul construcţiei europene.
Românii sunt un popor cu rădăcini adânci în istoria Europei. Libera circulaţie a forţei de muncă, concept aplicabil tuturor cetăţenilor europeni, a oferit şi românilor posibilitatea de a găsi noi oportunități și, în acelaşi timp, de a contribui activ la dezvoltarea societăților în care au ales să trăiască. Oriunde au ajuns, românii s-au afirmat ca oameni dornici de muncă, bine pregătiți și deschiși. Generalizările cu o conotaţie negativă sunt nejustificate şi regretabile.
Românii aduc competitivitate economiilor, contribuie la stabilitatea socială și la consolidarea multiculturalismului european. Încercarea de a nega această evidență, de a-i portretiza pe români în termeni depreciativi este inacceptabilã.”
Vezi aici reportajul complet realizat de The Guardian si afirmatia tânărului politician suedez de la minutul 2.52