Cum să-ți găsești un loc de muncă în Germania – ghidul muncitorului român

În “Ghidul lucrătorului român în Republica Federală Germană” care este un ghid oficial al statului român găsim câteva informații interesante la modul în care un român se poate angaja în Germania.Respectivul ghid, care a fost publicat pe pagina Departamentului Politici și Relații cu Românii de Pretutindeni, instituție aflată în subordinea MAE există un capitol special dedicat celor care vor să-și găsească un loc de muncă în Germania.

Iată cu ne învață guvernanții români să găsim un loc de muncă în Germania:

Cum se caută un loc de muncă în Germania?

Înainte de a pleca din România, este recomandat cetăţenilor români să verifice oportunităţile existente pe piaţa muncii din Germania şi să solicite informaţii din partea consilierilor EURES din cadrul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă din judeţul în care aceştia se află. O listă a consilierilor EURES din România poate fi consultată pe site-ul EURES accesând link-ul: eures.anofm.ro/contact.php .

De asemenea, aceştia trebuie să verifice dacă pentru locul de muncă respectiv este nevoie de obţinerea unui permis de muncă, precum şi procedurile ce trebuie să le urmeze pentru a obţine această autorizare.

Românii au la dispoziţie o reţea de centre de informare specializate, finanţate de Comisia Europeană, unde pot afla detalii despre oricare dintre domeniile de activitate ale instituţiilor Uniunii. Reţeaua Europe Direct Centras oferă informaţii practice despre demersurile pentru recunoaşterea studiilor în ţările Uniunii, călătoria în statele membre sau posibilităţile de obţinere a permisului de muncă.

În acest scop se poate apela gratuit numărul de telefon 00.800.67891011 sau se poate accesa site-ul internet: www.europedirect.centras.ro.

Locuri de muncă sunt de asemenea disponibile în ediţiile de week-end ale cotidienelor, dar şi în săptămânale, ziarele locale şi revistele comerciale, sau pe paginile web următoare:

http://www.jobs.de,

http://www.jobrapido.de,

http://www.jobscout24.de,

http://www.jobpilot.de,

http://www.jobrobot.de

http://www.tjobs.ro/joburi-germania-51.html

Cum se candidează pentru un loc de muncă în Germania?

 În Germania, pentru a candida la un loc de muncă este necesar să întocmiţi un dosar compus dintr-o scrisoare de intenţie, curriculum vitae cu fotografie, copii ale diplomelor, certificatelor de formare profesională şi, eventual, probe de lucru.

Scrisoarea de intenţie nu trebuie să depăşească o pagină format A4 şi trebuie să exprime pe scurt şi concis motivul pentru care vă interesează un job şi de ce credeţi că vi se potriveşte un post anume. De asemenea, explicaţi de ce vreţi să lucraţi în Germania. La încheierea scrisorii exprimaţi-vă dorinţa de a vă prezenta personal, şi, bineînţeles, utilizaţi formula finală “Mit freundlichen Grüßen”.

Următoarele informaţii trebuie să se regăsească în CV:

  • Date personale: nume, adresa, telefon şi adresa de e-mail (în partea de sus a paginii)
  • Experienţa: reprezintă cea mai importantă parte a CV-ului pentru angajatori. Se va începe de la cea mai recentă experienţă profesională şi se vor indica cele mai importante atribuţii şi informaţii cu privire la compania la care persoana în cauză a lucrat. Este foarte util ca aceasta să menţioneze şi proiectele majore la care a luat parte şi mai ales cele de al căror succes a fost responsabilă. Tinerii absolvenţi pot menţiona şi perioadele de training sau alte tipuri de activităţi ce ar putea fi considerate experienţe profesionale.
  • Formare profesională: se vor preciza începând de la cele mai recente cursuri (învăţământ superior/ universitar). Se va menţiona titlul disertaţiei şi/sau doctoratului şi eventual rezultate obţinute.
  • Trainiguri: se vor menţiona seminariile şi trainingurile care sunt importante având în vedere postul pe care o persoană intenţionează să îl ocupe.
  • Aptitudini: aici se vor preciza capacitatea de utilizare a calculatorului, aptitudini tehnice etc.
  • Cunoştinţe lingvistice: sunt foarte importante în Germania.

Site-urile web ale multor companii vă oferă formulare electronice tip de aplicare pentru locuri de muncă vacante. În caz contrar, o cerere prin e-mail este posibilă numai dacă este menţionată în mod explicit.

În cazul în care nu este propus nici un post, puteţi trimite în continuare cererea dvs. la o societate (prin solicitare deschisă). Multe servicii de Resurse Umane preferă aceste candidaturi înaintea postării unui anunţ pentru postul dorit.

Poți consulta aici forma completă a Ghidul lucrătorului român în Republica Federală Germană

Poate ești interesat și de: 

Cauți un loc de muncă în străinătate? Atenție la angajările de pe internet

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri