În perioada 08 – 11 martie 2012, 50 de tineri etnici români aflaţi la studii în centrul Universitar Timişoara, au participat la iniţiativa Institutului “Eudoxiu Humuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, la primul modul al proiectului “Tutoriat Tineri Etnici Români”, proiect derulat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Tinerii au avut oportunitatea de a participa la un tur al Municipiului București și de a vizita o parte din principalele obiective culturale româneşti din capitală: Palatul Parlamentului, Patriarhia Română, Muzeul Naţional Cotroceni şi Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”.
Tinerii etnici români au participat la prezentarea obiectivelor Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, a principalelor caracteristici ale sistemului universitar din România și a instituţiilor care au în obiectul de activitate sprijinirea etnicilor români.
În cadrul proiectului s-au dezbătut problemele specifice cu care se confruntă liceenii și studenții etnici români aflați la studii în România și s-au adus propuneri de soluționare ale acestora. De asemenea s-au supus dezbaterii conţinutul şi modalitatea de implementare a metodologiei de admitere a studenţilor etnici români.
La eveniment au participat delegaţi ai organizaţiilor nonguvernamentale care reprezintă interesele etnicilor români aflaţi la studii în România: Ștefan Miron, președintele OSB București, Dumitru Rusu, secretar general al Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din cadrul Ligii Studenţilor din Universitatea “Dunărea de Jos” – Galaţi, Alexei Dombrov, președintele OSB Timișoara. Aceștia au prezentat activițățile derulate de organizațiile pe care le reprezintă și au subliniat importanța desfășurării proiectelor de tutoriat.
În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Alexandru Rîșneac, președintele Basarabeni Media Group, Sergiu Răcilă, reprezentant al Institutului Cultural Român și Vlad Durnea, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu: Basarabeni Media Group, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din cadrul Ligii Studenţilor din Universitatea “Dunărea de Jos” – Galaţi şi Asociaţia Alternative pentru Performanţă.