Adolescent român: „Mama este în Italia de 15 ani, tatăl este un beţivan, deci…”

Jocul Balena Albastră s-a răspândit rapid în ţări est-europene, după apariţia lui în Rusia, iar acum sute de adolescenţi din România sunt implicaţi în acest joc sinistru, care a provocat zeci de morţi printre tinerii din spaţiul ex-sovietic,  au relatat ieri cei de la adevarul.ro.

Un jurnalist al publicaţiei mai sus citate susţine că a pătruns, sub acoperire, în reţeaua de pe site-ul rusesc VKontakte pentru a înţelege fenomenul Balena Albastră.

El susţine că a intrat în contact cu mai mulţi tineri din România, care joacă sau şi-au manifestat intenţia de a juca Balena Albastră.

Paul P., un băiat de 18 ani dintr-o localitate din nordul ţării, i-a spus reporterului sub acoperire  că vrea să intre în joc pentru că nu mai are nimic de pierdut. „Mama este în Italia de 15 ani, tatăl este un beţivan, deci nu am nimic de pierdut”, a mărturisit tânărul.

Paul lucrează într-o benzinărie şi tot acolo locuieşte în lipsa unei situaţii decente acasă. Vrea să intre în jocul „Balena Albastră“, dar n-a găsit o călăuză. Şi-a pus pe profil chiar o fotografie din care reiese că a îndeplinit prima sarcină şi şi-a notat pe mână f57 (un alt nume simbolic al jocului), sperând că va fi contactat de un ghid al morţii. 

Flagelul acestui joc a pornit în Rusia. Între 2013-2016, iniţiatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte (n.r. – varianta rusească a Facebook). Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruşi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faţa trenului.    Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze“.

Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse.   

Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent.   

Vezi aici ancheta completă de pe adevarul.ro.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri