Al doilea tren cu îngrijitori de bătrâni a plecat în Austria. „Nu am ce să vă ascund, 65 de euro câştig pe zi“

Al doilea tren pus la dispoziţie de autorităţile austriece pentru încgrijitorii de bătrâni care lucrează în Austria a plecat miercuri seara, 13 mai, din Gara de Nord din Timişoara, transmite Adevarul.

Trenul a sosit în Timişoara, miercuri dimineaţa, din direcţia Viena, cu 41 de muncitori români care şi-au încheiat tura de lucru. Acelaş tren a plecat, la ora 21.15, cu 104 persoane care au contracte de muncă în Austria. Cu toţii lucrează ca îngrijitori de bătrâni.

Costul unui drum se ridică la 270 de euro. Aici intră transportul cu trenul, testul pentru Covid 19 şi masa şi cazarea obligatorie de o zi, care îi aşteaptă pe români la sosirea în Austria. Cei găsiţi pozitiv sunt nevoiţi să stea 14 zile în carantină.

Oamenii care pleacă în Austria nu se tem de costurile ridicate, pentru că, spun ei, totul este plătit de firma de recrutare sau de familiile beneficiare.

“Plec la Viena, la muncă, după trei luni de stat acasă. Sper să fie totul OK. Ne cazează undeva în Viena, ni se va face testul şi dacă totul e bine, mergem la pacienţi. M-am cam speriat de preţul acestui transport, dar am vorbit cu pacienta şi a fost de acord să îmi acopere costurile. Fac sportul ăsta de zece ani. Mie îmi place. Sunt mulţumită”, a declarat una dintre femeile care au urcat în tren.

“Eu sunt de doi ani la familia la care merg. Din Viena o să vină gazda după mine şi apoi mergem la 130 de kilometri. Mi s-a părut destul de mult drumul, aproape 300 de euro, dar ţinând cont că plăteşte familia, nu eu, nu e problemă. Vom merge la hotel, ni se face testul, iar mâine, până la ora 12, ni se dă rezultatul. Fac acestă meserie de 12 ani. Am patru ani în Austria şi şapte ani în Germania. Trebuie în primul rând să ai răbdare, să te aşazei de persoana respectivă, să o iubeşti exact ca pe un părinte. Trebuie multă răbdare şi respect”, a declarat o altă româncă.

“Mergem să muncim. Nu are de ce să-mi fie teamă de preţul transportului, pentru că firma din Austria se ocupă de absolute totul. Noi nu plătim nimic. Dacă vas pus cineva că plăteşte, sunt poveşti, nu e adevărat. Plăteşte firma sau familia. Eu de 20 de ani fac această meserie. Am lucrat în Germania şi Austria”, a afirmat unul din bărbaţii care lucrează ca îngrijitori în Austria.

“Dacă eşti corect şi îşi faci treaba e totul bine”

Oamenii sunt foarte mulţumiţi de condiţiile de lucru din Austria. Marea lor majoritate se ocupă de mulţi ani de această meserie.

“Să ne rugăm la Dumnezeu să iasă testele negative, să nu avem complicaţii pe acolo. În rest, ştim ce ne aşteaptă în Austria. Eu de cinci ani mă duc. Sunt mulţumit. Nu suntem trataţi aşa cum se arată la televizor. Eu sunt respectat, sunt ca un membru de familie. Nu m-au făcut să mă simt niciodată inferior. În fond şi la urma urmei mă duc să lucrez, nu mă duc să fur, nu cerşesc. Nu mi-e ruşine de ce fac. Mai greu până înveţi un pic germana. Dacă eşti corect şi îşi faci treaba e totul bine. Am ales această meserie după ce am fost nevoit să îmi închid firma, iar la vârsta mea nu mai aveam alte soluţii să îmi întreţin familia. Nu am ce să vă ascund, 65 de euro câştig pe zi. Sunt banii care îmi rămân în mână. Familia îmi plăteşte transportul, asigurările sociale, am cazare, am camera mea, Internet, mâncare, nu am de ce să mî plâng. Sunt într-un oraş de munte, e extraordinar”, a spus un alt bărbat.

La faţa locului au fost prezenţi şi inspectorii Dircţiei de Sănătate Publică, care s-au ocupat de triajul epidemiologic al celor care urmau să urce în tren.

Garniturile au 360 de locuri, însă până acum românii nu s-au înghesuit să plece. Duminică au fost 76 de persoane, iar astăzi 104.

“Sunt mai puţine persoane din cauza lipsei de informaţie. Nu s-a prea ştiu ce se întâmplă. Era şi riscul contaminării virusului. Unii s-au speriat de posibilitatea contaminării. Nici noi nu am ştiut să spunem ce se întâmplă cu exactitate informeţiile. De abia acum o să intre lucrurile în normal. Pe săptămâna viitoare avem planificate mai multe schimburi.

Schimburile cu microbuzele au fost interzise din 16 martie. Femeile au făcut ture mai îndelungate, au depăşit cele 28 de zile pe care trebuiau să le lucreze. Avem femei care sunt afară de două, trei sau chiar patru luni de zile. Din fericire, nicio persoană care a ajuns duminică în Austria nu a fost depistată cu coronavirus. Cei găsiţi pozitiv trebuie să rămână în carantină 14 zile. Conform protocolului, persoana care a făcut rezervarea online pentru transport trebuie să suporte cheltuielile de carantină. Dacă agenţia din Austria a făcut rezervarea, clar agenţia trebuie să plătească. Dacă familia face rezevarea online, atunci cheltuielile se îndreaptă către familie. Există posibilitatea ca persoana care deţine PFA-ul să facă acea rezervare, dar sunt ferm convinsă că nimeni nu va lăsa îngrijitoarea să plătească pe cont propriu această carantină de 14 zile”, a declarat Delia Lup, de la una din agenţiile de recrutare.

“Peste 30.00 de oameni lucrează în acest domeniu”

Românii ocupă o piaţă foarte mare în domeniul îngrijirii la domiciliu, în Austria. Undeva la 51 la sută, spune Delia Lup.

“Sunt foarte mulţi români în Austria, peste 30.00 de oameni lucrează în acest domeniu. Se face un contract de prestări servicii la domiciliu. Noi închieiem contracte o perioadă nedeterminată. Nu mai e valabil când pacientul decedează sau când pacientul este dus în azil. Mai exista situaţii în care îngrijitorul nu face face faţă la caz sau condiţia în care familia consider că persoana nu se potriveşte în cadrul familiei, vorbim aici de nivel de limbă germană, experienţă, modul în care se comportă persoana. O tură durează 28 de zile. Apoi se face o pauză de 28 de zile în România. Dar există agenţii în Austria care propun o tură de două săptămâni de lucru sau altele cu trei săptămâni. Sunt romance care lucrează în schimb cu doamne din Ungaria. Cele din Ungaria lucrează doar două săptămâni, în acest caz şi românca prestează muncă pe două săptămâni”, a adăugat Delia Lup.

Duminică dimineaţa urmează să sosească la Timişoara un nou tren din Austria, care va aduce în ţară muncitorii care şi-au încheiat tura de serviciu şi care, conform protocolului, vor intra în carantină instituţionalizată, pentru 14 zile.

Seara, trenul va pleca din gara de Nord în direcţia Viena cu alţi români care au angajamente în Austria.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri