„Lucrătorii care asistă acasă persoanele în vârstă și pe cele care nu sunt autonome au un rol fundamental în sistemul nostru social și de sănătate și, din acest motiv, merită mai mult respect și atenție din partea autorităților.”
Cuvintele de mai sus îi aparțin lui Rosario Rasizza, directorul agenției Family Care SRL care se ocupă cu recrutarea de personal în sectorul domestic, precum îngrijitoare de bătrâni, bone sau menajere. Rasizza face un apel către autoritățile italiene nu numai pentru a demonstra mai mult respect față de această categorie de lucrători, ci și pentru a le oferi mai multe facilități fiscale familiilor, pentru a încuraja astfel angajările cu contract de muncă în acest sector.
„Badantele, așa cum sunt numite de obicei, au grijă zi și noapte de persoanele cele mai dragi nouă care, din cauza vârstei sau a diferitelor boli, nu mai sunt autonome și ar merita mai multă atenție și respect din partea celor care ne guvernează. Tot din punct de vedere numeric, fenomenul a crescut de-a lungul anilor și această pandemie a accelerat creșterea, dat fiind că multe familii, datorită prezenței mai mari la domiciliu fiindcă au lucrat de acasă sau din cauza răspândirii virusului în azilurile de bătrâni, au ales să-i țină pe cei dragi lângă ei, apelând la asistența profesională, chiar și la ore, garantată de îngrijitoare”, mai spune directorul italian citat de Varese News.
Rasizza se declară uimit de decizia guvernului de a nu include badantele în planul de vaccinare, ca și personal esențial, în ciuda nenumăratelor apeluri făcute de sindicatele din sector care au contribuit la semnarea Contractului Colectiv Național de Muncă (CCNL).
„În calitate de operatori în sector, care interacționăm zilnic cu familiile și îngrijitorii, nu putem decât să ne alăturăm lor și să cerem guvernului să decidă urgent să includă persoanele care au grijă de cei dragi care nu mai sunt autonomi printre categoriile care vor primi vaccinul anti-COVID cu prioritate, alături de medici și asistenți medicali”, a mai precizat directorul Family Care SRL.
„Ceea ce lipsește este o reformă urgentă în legislație din partea guvernului pentru o valorizare reală a acestei funcții și a acestor oameni, încercând chiar să elimine flagelul muncii la negru. Mai sunt încă multe de făcut pentru a ne asigura că acest tip de serviciu este recunoscut ca fiind esențial într-o țară avansată din punct de vedere demografic, precum Italia. Suntem, de fapt, prima țară din Europa și printre primele din lume pentru longevitate și trebuie să acționăm în consecință”, a mai spus în încheiere directorul italian.