Avertisment de inundații în Vâlcea, Gorj și Argeș. După caniculă vin intemperiile

După temperaturile de peste 40 de grade care au fost înregistrate în majoritatea zonelor ţării, hidrologii spun că România va fi măturată de ploi şi furtuni puternice. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod portocaliu de inundații, valabilă în următoarele ore, în bazine hidrografice de pe raza judeţelor Vâlcea şi Gorj.

“Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Gilort – bazin superior amonte S.H. Novaci, Olteț – bazin superior amonte S.H. Oteteliș, Cerna – bazin superior, Latorița și afluenții mici din bazinul mijlociu al râului Lotru, Luncavăț – bazin superior, judeţele Gorj și Vâlcea.”, se arată în avertismentul hidrologilor.

În vigoare până la ora 18 există şi un COD GALBEN de inundaţii în bazine hidrografice de pe raza județelor Vâlcea, Gorj și Argeș.

“Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Gilort – bazin superior, Lotru, Olteţ – bazin superior, bazinele superioare ale afluenţilor Oltului aferenţi sectorului aval confluenţă Lotru – amonte Ac. Drăgăşani, judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare In bazinul hidrografic Latoriţa.”, adaugă hidrologii.

Atenționările emise de INHGA a fost transmise către: Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Prut-Bârlad, respectiv Sistemele de Gospodărire a Apelor: Gorj, Vâlcea și Argeș.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,104FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri