Care sunt șansele ca referendumul de ieșire din UE să nu fie validat

Chiar dacă pe data de 23 iunie britanicii au decis prin vot ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană calea spre ieșirea din UE pre a fi una destul de complicată pentru politicienii britanici.

Așa cum votul pentru BREXIT a fost dat pe un trend emoțional și populist impus de anumiți politicieni britanici, ziua care a urmat votului a născut extrem de multe întrebări și controverse. După ce lira sterlină s-a prăbușit David Cameorn a uitat că a promis că va activa imediat articolul 50 din tratatul Uniunii Europene și a declarat că îl va lăsa pe succesorul său, peste trei luni, să decidă când și cum va declanșa această clauză de părăsire a UE de către un stat membru.

În ciuda declarațiilor liderilor UE care au subliniat ieri că vor a negociere și o ieșire rapidă a Marii Britanii din blocul comunitar, referendumul este doar o exprimare a voinței poporului britanic, exprimare care trebuie validată de Parlamentul britanic. Parlamentul va trebui să se întrunească, să ia act de rezultatul referendumului și apoi să împuternicească guvernul să demareze negocierile de ieșire din UE. Dar acest lucru nu se poate întâmpla în perioada în care Cameron este premier, deoarece acesta a declarat că nu vrea ca el să fie acela care va negociea ieșirea Marii Britanii.

Ce a făcut practic Cameorn prin declarația că va mai rămâne trei luni premier?

A dat un răgaz de trei luni de zile Parlamentului britanic, care urmează să caute soluțiile necesare pentru păstrarea Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene. Parlament care,  de altfel are dreptul legal (nu și moral) să nu țină cont de referendum. Acum vom vedea dacă parlamentarii britanici vor avea curajul să rescrie istoria și dacă căderea lirei sterline și alte efecte imediate ale BREXIT îi vor face pe britanici să se răzgândească cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană. Pentru că acum tabăra pro UE pune o presiune imensă pe executiv și Parlament, presiune care nu este una deloc ușoară. Iar amenințarea Scoției că va ieși din regat, dublată de problemele din Irlanda de Nord și chiar din Londra nu sunt de neglijat în cazul părăsirii UE.

Până la decizia Parlamentului cu referire la referendum lucrurile sunt încă în mișcare și Marea Britanie mai are o șansă să rămână în spațiul comunitar. Probabil totul va depinde de presiunea pe care britanicii o vor pune sau nu pe aleșii lor, presiune care poate genera o raportare sau alta a Parlamentului Britanic la rezultatele referendumului. Acum viitorul Uniunii Europene și al Marii Britanii este în mâinile unui grup de politicieni care își pot asuma o decizie care va rămâne în istoria contemporană. Vor avea curajul?

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri