Cauți un loc de muncă în străinătate? Atenție la angajările de pe internet

Românii care caută un loc de muncă în străinătate ar trebui să fie foarte atenți la modul în care își selectează oportunitățile. O statistică prezentată de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Iași și citată de ziarul evenimentul.ro ne arată faptul că noile provocări lansate de mediul online  îi pot păcăli pe cei care caută, cu bună credință, să își găsească un loc de muncă peste hotare.

Reprezentanții ITM Iași susțin că angajările prin intermediul anunțurilor de pe siteurile de reduceri, cum ar fi OLX sau alte platforme asemănătoare trebuie evitate dacă acestea nu conțin informații care să identifice în mod clar angajatorul precum și posibilul intermediar care oferă un loc de muncă în străinătate.

Anunțurile care nu prezintă informații detaliate și au un caracter nesigur pot ascunde inclusiv rețele de trafic de persoane sau persoane care caută să profite de naivitatea sau disperarea românilor care vor neapărat să-și găsească un loc de muncă peste hotare.

În cazul în care o firmă intermediază un contract de muncă în străinătate este foarte important de știut că aceasta nu are dreptul să perceapă alte tarife sau comisioane ascunse în afara tarifului de mediere și că aceasta este obligată să încheie un contract cu românul pe care îl trimite la muncă peste hotare. Respectivul contract trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele elemente: denumirea angajatorului din străinătate, respectiv ţara pentru care se face medierea, tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii.

În același timp dacă firmele care oferă contracte de mediere pentru locuri de muncă în străinătate percep comisioane de mediere de la angajatorii străini, atunci acestea nu au dreptul să solicite alte comisioane celor pe care îi trimit la muncă în străinătate.

Inspectorii de la ITM Iași au mai precizat că persoanele fizice nu au dreptul să desfășoare activități de intermediere a locurilor de muncă în străinătate pentru cetățenii români și cu atât mai mult să perceapă diferite comisioane pentru această activitate.

Cu ocazia raportului prezentat ieri, 25 mai, reprezentanții ITM Iași au recomandat celor care își caută un loc de muncă peste hotare să evite angajările prin intermediul internetului și să se asigure că au destule detalii concrete despre firma de mediere dar și despre angajatorul din străinătate. În cazul în care observă nereguli referitoare la procesul de angajare aceștia sunt sfătuiți să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă de pe raza județului în care locuiesc.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri