Cancerul la ficat sau cancerul hepatic se formeaza in celulele ficatului. Ficatul este organul care filtreaza continuu sangele care circula in organism si il purifica.
De asemenea, contribuie la neutralizarea substantelor toxice, are functie metabolica, dar si secretorie si excretorie. In plus, prelucreaza alimentele si le descompune pentru ca nutrientii sa ajunga la tesuturile din corp. Cea mai comuna forma de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular (tumora maligna a celulelor hepatice). Nu toate tipurile de cancer care afecteaza ficatul sunt considerate cancer hepatic. Cele care afecteaza mai intai alte parti ale corpului si apoi ficatul se numesc metastaze (raspandirea bolii la alte organe).
Cauzele cancerului hepatic
Carcinomul hepatocelular apare, de obicei, la ficatul afectat de malformatii congenitale, de abuzul de alcool sau de o infectie cronica cu virusul hepatitei B si C, hemocromatoza (o boala ereditara asociata cu prezenta unei cantitati mult prea mari de fier) si ciroza. Mai mult de jumatate dintre persoanele diagnosticate cu cancer hepatic primar (carcinom hepatocelular) au ciroza – boala cauzata de abuzul de alcool. Hepatitele B si C si hemocromatoza pot provoca daune permanente la nivelul ficatului, ducand la insuficienta hepatica.
Acest tip de cancer poate fi legat, de asemenea, de obezitate si de boala ficatului gras. Cancerul la ficat apare atunci cand celulele ficatului dezvolta schimbari, mutatii la nivelul ADN-ului – materialul care ofera instructiuni pentru fiecare proces chimic din organism. Mutatiile ADN-ului determina modificari la nivelul acestor instructiuni. Astfel, celulele se dezvolta in mod necontrolat si, in cele din urma, se formeaza celulele canceroase.
Simptomele acestui tip de cancer
Majoritatea oamenilor nu prezinta semne sau simptome in primele etape ale cancerului hepatic primar. Atunci cand apar, insa, vorbim de pierderea in greutate, lipsa apetitului, dureri abdominale, greata si varsaturi, umflarea abdomenului, colorarea pielii in galben, scaune de culoare deschisa.
Factorii de risc
Printre factorii de risc se numara: infectiile cronice cu virusul hepatitei B si C, ciroza, boala Wilson (boala ereditara), diabetul, boala ficatului gras non-alcoolic, expunerea la aflatoxine (substante chimice extrem de toxice, ce face parte dintr-un grup de toxine fungice denumite si micotoxine), consumul excesiv de alcool, obezitatea, utilizarea de steroizi anabolici, dar si sexul, deoarece barbatii sunt mult mai expusi acestui risc spre deosebire de femei.
Cum se trateaza cancerul hepatic
Tratamentul cancerului hepatic primar depinde de etapa bolii, de varsta, de starea generala de sanatate etc. Printre acestea, se numara interventia chirurgicala de indepartare a unei portiuni de ficat daca tumora este mica si daca functia hepatica este buna. De asemenea, se poate apela la transplantul de ficat, dar si la congelarea celulelor canceroase. In timpul procedurii, medicul plaseaza un instrument care contine azot lichid direct pe tumorile hepatice.
Imaginile cu ultrasunete se folosesc pentru a ghida si monitoriza inghetarea celulelor. Chimioterapia si radioterapia sunt tratamente care se folosesc in cazul tuturor tipurilor de cancere. Si medicina alternativa va poate ajuta sa faceti fata mult mai usor simptomelor. Puteti apela la acupunctura, masaj, terapie prin muzica etc.