Ce se întâmplă în Spania, după altă zi cu sute de decese: ”Nu mi-am imaginat asta în lumea civilizată!” Noi măsuri restrictive

Spania a intrat în carantină cvasitotală de 16 zile, din cauza pandemiei de coronavirus, dar numărul îmbolnăvirilor continuă să crească alarmant. Doar în ultimele 24 de ore, în țara iberică s-au înregistrat 5.564 de noi cazuri de infecții cu COVID-19, iar 624 de oameni au murit au anunțat duminică autoritățile spaniole. În total Spania are 78.797 de cazuri confirmate, 6.582 de decese și peste 4.000 de cazuri critice.

Spaniolii recurg acum la măsuri de urgență pentru a stopa virusul, dar vârful pandemiei este așteptat în următoarele săptămâni. Nici localnicii, nici autoritățile nu se așteptau ca lucrurile să degenereze într-atât de mult încât crematoriile să fie suprasolicitate și lumea să nu mai iasă din case săptămâni la rând.

”În urmă cu 15 zile, nimeni nu credea că așa ceva e posibil. Nu mi-am imaginat că aș putea trăi așa ceva în lumea civilizată”, povestește Fabian Noguera (27 de ani),  citat de DigiSport un fotbalist argentinian care evoluează în Spania, la Ponferradina.

Abia acum, când poliția patrulează pe străzi și dă amenzi între 600 și 1.000 de euro pentru nerespectarea carantinei, spaniolii nu mai ies din case. Noguera nu a mai putut să se întoarcă în Argentina și a rămas în orașul Ponferrada, unde 400 dintre cei 60.000 de locuitori au contractat noul coronavirus.

Noguera se declară șocat că așa ceva se poate întâmpla în sânul civilizației mondiale. ”Când te gândești la Europa, ai impresia că lucruri precum siguranța și sănătatea n-ar trebui să te îngrijoreze. Dar realitatea e alta, trăim o situație extrem de complicată”, spune sportivul.

În Spania, virusul a luat pe toată lumea prin surprindere și autoritățile au reacționat greoi. ”Măsurile preventive au lipsit. Oamenii își trăiau viețile normal, până acum o săptămână. Iar acum, spitalele sunt în colaps, iar doctorii din Madrid nu mai fac față îmbolnăvirilor”, adaugă Fabian Noguera.

Deși COVID-19 se răspândea deja în toată Europa, mai ales în Italia, spaniolii au ignorat pericolul. La multe zile de la primele cazuri, în orașele din țară se țineau concerte și evenimente publice cu sute sau mii de oameni. Toate astea au înlesnit răspândirea COVID-19, susține fotbalistul sud-american.

Sâmbătă, pe 28 martie, Spania a anunțat măsuri și mai dure pentru cetățeni. Premierul Pedro Sanchez a hotărât că doar angajații din trei domenii mai pot merge la muncă, suspendând orice altă activitate economică timp de două săptămâni.

”Toţi salariaţii din activităţile neesenţiale vor trebui să rămână acasă în următoarele două săptămâni”, respectiv până pe 9 aprilie inclusiv, când începe weekendul Paştelui Catolic, a precizat prim ministrul. Sunt considerate activităţi esenţiale cele sanitare, alimentare și energetice.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,103FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri