Ce tipuri de indemnizații de șomaj pot accesa românii în Spania și ce condiții sunt necesare

Statul spaniol a creat o serie de ajutoare și indemnizații financiare destinate unui număr mare de persoane aflate în șomaj dar care trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a le putea solicita.

Astfel, trebuie să cunoști tipurile de ajutoare financiare care există în Spania, pentru a stii exact unde te încadrezi și cerințele pe care trebuie să le îndeplinești pentru a beneficia de ele.

INDEMNIZAȚIA PENTRU COTIZARE INSUFICIENTĂ în Spania

Este un ajutor destinat șomerilor care nu au reușit să acopere perioada minimă de 360 de zile de contribuție la stat pentru a cere ajutorul de șomaj.

INDEMNIZAȚIA PENTRU SPRIJIN FAMILIAL în Spania

Acest ajutor poate fi solicitat de către persoanele care au epuizat perioada ajutorului de șomaj și au responsabilități familiale. Persoanele din această categorie trebuie îndeplinească una dintre următoarele condiții:

 • să fie încă șomer;
 • să fie înscris în Sepe (Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă) ca solicitanți de locuri de muncă;
 • are un soț care este dependent economic de solicitant;
 • are copii sub 26 de ani în întreținerea sa;
 • veniturile familiei trebuie să fie mai mic de 75% din salariul minim interprofesional;

INDEMNIZAȚIA PENTRU CEI CU VÂRSTA DE PESTE 45 DE ANI în Spania

Aceste subvenții sunt destinate șomerilor cu vârta între 45 și 55 de ani, care au epuizat perioada ajutorului de șomaj. Ei trebuie deasemenea să fie înscriși în Sepe în calitate de solicitanți de locuri de muncă iar veniturile trebuie să fie mai mici de 75% din salariul minim interprofesional.

INDEMNIZAȚIA PENTRU CEI CU VÂRSTA DE PESTE 55 DE ANI în Spania

Este un ajutor economic acordat celor de peste 55 de ani – până la pensionarea solicitantului.

 • să fie înregistrat ca șomer la Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă;
 • să fi aibă cotizați cel puțin 6 ani de-a lungul vieții;
 • să aibă un venit mai mic de 75% din salariul minim interprofesional;

Când poți să ceri ajutor indemnizația de șomaj în Spania

Pentru a putea cere indemnizația, trebuie să te afli în situație legală de șomaj. Acest lucru se întâmplă atunci când:

 • se încheie valabilitatea contractului de muncă
 • se suspendă contractul laboral (fie prin ERE, fie ca lucrător permanent ori lucrător sezonier în perioada de inactivitate) și astfel se încetează involuntar activitatea într-o corporație locală, uniune sau administrație publică;

Deasemenea este obligatorie înscrierea în SEPE (Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă), în calitate de solicitanți de locuri de muncă și să rămâneți înscriși în perioada în care această subvenție se plătește.

Indemnizatia pentru lipsa veniturilor în Spania

În acest caz, solicitanții nu au bani pentru satisfacerea nevoilor de bază. Sepe consideră că această situație se produce atunci când suma veniturilor este mai mică de 75% din salariul minim. În 2017 această sumă se situa la 530.70 de euro pe lună.

Anumite indemnizații de șomaj au cerință ca petiționarul să aibă cel puțin o persoană în întreținere . Este cazul alocației pentru responsabilități familiale. În acest scop, venitul total al gospodăriei, împărțit la numărul de membri ai acestora, să fie mai mic de 75% din salariul minim interprofesional, deasemenea să aibă în întreținere și una dintre aceste persoane:

 • soț
 • copii naturali sau adoptați cu vârta de sub 26 de ani. Sunt acceptate și vârstele mai mari de 26 de ani, doar daca aceștia au un handicap minim de 33%.

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,096FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri