Cele șase țări fondatoare ale UE au cerut astăzi Regatului Unit să iasă repede din spațiul comunitar

Cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene i-au cerut sâmbătă Regatului Unit să angajeze ”cât mai repede posibil” procedura de ieșire din blocul comunitar, Franța subliniind ”urgența” desemnării unui noi premier britanic, relatează AFP citată de Agerpres.

”Spunem aici, împreună, că acest proces trebuie să înceapă cât mai repede posibil, pentru a evita un blocaj”, a declarat la Berlin ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, încadrat de omologii săi: Jean-Marc Ayrault (Franța), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) și Jean Asselborn (Luxemburg).

”Trebuie să avem posibilitatea de a ne ocupa de viitorul Europei”, a adăugat șeful diplomației germane, cerând punerea în practică a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, respectiv clauza privind retragerea voluntară și unilaterală din UE.

La rândul său, Jean-Marc Ayrault a făcut apel ca un nou premier să-l înlocuiască pe David Cameron, după ce șeful executivului de la Londra a anunțat că va rămâne în funcție până în octombrie și că-i va lăsa succesorului său sarcina de a negocia ieșirea Regatului Unit din UE.

Cei șase miniștri au subliniat, de asemenea, necesitatea ca Europa să se apropie de cetățenii săi și să răspundă așteptărilor lor, luptând îndeosebi împotriva crizei economice, a șomajului, acționând pentru soluționarea crizei migrației sau a chestiunilor privind securitatea după recentele atentatele jihadiste de la Paris și Bruxelles.

Modul în care miniștrii de externe ai țărilor fondatoare au pus astăzi problema nu face decât să pună o presiune imensă pe Regatul Unit care se confruntă și cu intenția Scoției de a părăsi Marea Britanie pentru a putea rămâne în Uniunea Europeană. Vezi aici detalii despre declarațiile premierului scoțian. 

În acest timp liderii campaniei pro BREXIT încep să facă pași în spate. Deputatul conservator Liam Fox, un nume important al taberei pro-Brexit, a pus sub semnul întrebării necesitatea activării articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care prevede condiţiile ieşirii din UE.  „O mulţime de lucruri au fost spuse înainte de acest referendum pe care ar trebui să le revizuim, iar aceasta (invocarea articolului 50) este unul dintre ele“, a subliniat Liam Fox.

Şi fostul primar al Londrei Boris Johnson, care a fost foarte activ în timpul campaniei pentru renunţarea britanicilor la UE, a făcut un pas înapoi vineri în problema părăsirii blocului comunitar. „Nu putem să întoarcem spatele Europei, suntem parte a Europei“, a spus Johnson, apreciind că „nu este nevoie să ne pripim“ în invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Poate ești interesat și de:

CARE SUNT ȘANSELE CA REFERENDUMUL DE IEȘIRE DIN UE SĂ NU FIE VALIDAT

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri