Cine sunt judecătoarele care l-au condamnat pe Dragnea. Patru femei l-au trimis la pușcărie pe liderul PSD

După trei ani de procese, Liviu Dragnea a fost condamnat luni la închisoare de un complet format din cinci judecătoare. Decizia este definitivă și a fost luată cu majoritate (4 din 5).

Trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, preşedintele PSD a fost condamnat în iunie anul trecut la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Apelul a fost judecat de Completul Penal 2, format din cinci judecătoare: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa.

Preşedinta completului de judecată, Rodica Aida Popa a absolvit în anul 1989 Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, ca şef de promoţie. Şi-a început cariera la Judecătoria Curtea de Argeş, iar vreme de 6 ani a fost judecător la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. A avansat la Tribunalul Bucureşti, iar din 1998 la Curtea de Apel Bucureşti, unde a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte. Din iulie 2004 este judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar în perioada septembrie 2010 – octombrie 2013 a fost vicepreşedinte al ÎCCJ. Este doctor în drept penal la disciplina Drept penal, magistrat expert (formator) la Institutul Naţional al Magistraturii şi cadru didactic la Facultatea de drept din cadrul Universităţii Nicolae Titulescu. 

Simona Encean s-a recuzat, dar i-a fost respinsă cererea 

blankSimona Daniela Encean a absolvit în 1996 Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Timp de un an a fost jurisconsult la S.C. Aversa S.A., iar apoi a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti  şi, ulterior, la Parchetul de pe lângă Tribunalului Bucureşti. În aprilie 2000 a promovat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, iar din septembrie 2005, magistratul a fost numit în funcţia de judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti. Din mai 2013, printr-un concurs de promovare, Simona Encean a devenit judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La penultimul termen din dosarul lui Dragnea, judecătoarea Encean formulase declaraţie de abţinere după ce Newsweek.ro a publicat informaţia că soţul ei a publicat pe facebook mai multe mesaje în care-şi manifesta susţinerea faţă de PSD. Delaraţia de abţinere a judecătoarei a fost respinsă, ca nefondată.

blankTatiana Lucia Rog a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucuresti, În ianuarie 2000 a fost numită, la propunerea CSM, în funcţia de judecător la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. De aici, Tatiana Rog a urcat în ierarhie pas cu pas, fiind judecător la Tribunalul Bucureşti şi apoi la Curtea de Apel Bucureşti. În decembrie 2011, a fost promovată în postul de judecător la Secția Penală a Înaltei Curti de Casatie și Justiție, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Lucia Rog este soţia colonelului Anton Rog, directorul Centrului Național CYBERINT al SRI.

blankLuciana Mera a absolvit în 1992 Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. A fost, vreme de cinci ani, judecător la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, apoi la Judecătoria Sectorului 3, unde a ocupat şi funcţia de preşedinte al instanţei. În 2001 a promovat, prin examen, la Tribunalul Bucureşti, iar în 2006 la Curtea de Apel Bucureşti. În mai 2013, în urma altui concurs de promovare, Luciana Mera a ajuns la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În luna martie a acestui an, CSM a aprobat cererea de pensionare a judecătoarei Luciana Mera începând cu data de 1 iunie 2019. Dosarul „angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman” este ultimul din cariera de 27 de ani a magistratului.

blankAlexandra Rus a avut opinie separată în decizia de azi, ea fiind pentru trimiterea cauzei spre rejudecare la Secția Penală a ÎCCJ. Alexandra Iuliana Rus (fostă Paştiu) a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în 1998, iar un an mai târziu a devenit judecător la judecătoria Aiud. În 2002, timp de lună, a profesat la Judecătoria Miercurea Ciouc, apoi s-a întors la instanţa din Aiud, iar din martie 2003 a activat la Judecătoria Avrig. Două luni mai târziu, Paştiu ajunge la Judecătoria Sibiu, unde rămâne timp de 6 ani, ocupând şi funcţia de şef al biroului de presă. Din iunie 2010, e judecător la Tribunalul Alba, iar peste un an ajunge, prin examen de promovare, la Curtea de Apel Craiova de unde, peste doar o lună, se transferă la Curtea de Apel Alba Iulia. Din 2014 a ocupat funcția de preşedinte al acestei instanţe, iar în martie 2018 a promovat în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală. Este căsătorită, din aprilie 2018, cu Andrei – Claudiu Rus, şi el judecător la ÎCCJ.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri