Copiii lucrătorilor români din Austria vor primi alocații retroactive și indexate, în urma unei decizii CJUE

Alocațiile copiilor românilor din Austria vor fi plătite retroactiv și indexat, la fel ca și în cazul altor rezidenți din această țară. Ministrul austriac Susanne Raab a anunțat marți decizia, iar ministrul român de externe Bogdan Aurescu a salutat-o.

Suma este de 337 milioane de euro.

Decizia autorităților austriece vine în urma unui proces de la CJUE, pe care l-au pierdut, în care România a fost intervenient. Copiii românilor, dar și ai rezidenților de alte naționalități, au fost discriminați prin valori mai mici ale alocațiilor, după o decizie a guvernului austriac din 2015.

„Salut declaraţiile ministrului austriac Susanne Raab, referitoare la plata a 337 milioane de euro, rambursări automate ale sumelor de bani restante în urma indexării alocaţiilor copiilor nerezidenţi, inclusiv pentru cetăţenii români, conform hotărârii CJUE/iunie 2022, în cauza C-328/20,în care RO a intervenit prin MAE”, a scris marți ministrul de Externe, pe Twitter.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a luat o decizie finală pe 16 iunie 2022, în cauza C-328/20, Comisia Europeană (Comisia) împotriva Austriei, acţiune în constatarea neîndeplinirii de către statul membru menţionat a unor obligaţii prevăzute de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi de Regulamentul nr. 492/2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii, transmite news.ro.

CJUE, a constatat, în esenţă, că prin instituirea unui mecanism de ajustare a alocaţiilor familiale şi a creditului fiscal pentru copilul aflat în întreţinere, aplicabil în cazul lucrătorilor ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul celor două regulamente europene.

România a fost parte în procesul CJUE

Hotărârea CJUE este în concordanţă cu poziţia constant exprimată de România pe tema indexării alocaţiilor copiilor nerezidenţi. De altfel, România, prin Ministerul Afacerilor Externe – Agentul Guvernamental pentru CJUE, a intervenit în cauza C-328/20, în susţinerea Comisiei Europene, arată sursa citată.

Scandalul a început în 2015, când ministrul federal de externe al Austriei, Sebastian Kurz, a declarat la postul ORF ca sistemul de asigurări sociale din țara sa nu este corect. Kurz a dat si un exemplu: dacă un român care muncește în Austria are doi copii, el primește pentru aceștia, lunar, în jur de 300 de euro, chiar dacă micuții trăiesc în țara noastră. „Această sumă este aproape cât salariul mediu din România”, a spus fostul demnitar.

El a cerut o reformă a sistemului de alocații, specificând și ca în 2013 Viena a plătit indemnizații de peste 200 de milioane de euro pentru copiii străinilor care muncesc în Austria. Kurz a sugerat ca valoarea alocațiilor plătite de statul austriac să fie proporțională cu cea a alocațiilor plătite de statele de unde provin acești imigranți.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri