Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat luni, 16 martie, speranţa că Uniunea Europeană va reveni la spaţiul de liberă circulaţie Schengen odată ce criza creată de pandemia de coronavirus se va fi încheiat şi a confirmat închiderea parţială a vieţii publice în Germania, îndemnându-şi totodată cetăţenii să renunţe la călătorii şi vacanţe, consemnează agenţiile DPA, EFE şi AFP citate de Agerpres.
Coordonarea la nivel european a măsurilor de combatere a coronavirusului nu funcţionează în prezent aşa cum s-ar fi dorit, a admis Merkel la o conferinţă de presă, promiţând totodată că această chestiune va mai fi discutată în cadrul UE.
Ea a confirmat că pentru a frâna pandemia va fi închisă ”pentru o perioadă nedeterminată” viaţa publică în Germania, unde ultimul bilanţ arată 7.174 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 14 decese, faţă de 5.813 cazuri şi 12 decese în ziua precedentă.
Măsura, convenită împreună cu cele 16 landuri federale, prevede închiderea tuturor centrelor comerciale, cu excepţia supermarketurilor şi a altor magazine alimentare. Mai rămân deschise şi farmaciile, birourile poştale, oficiile bancare, punctele de distribuţie mass-media, magazinele cu produse de grădinărit şi saloanele de înfrumuseţare. Barurile, discotecile, teatrele, sălile de concerte, muzeele, şcolile de muzică sunt şi ele obligate să-şi închidă porţile în toată ţara, la fel ca şi bordelurile, în timp ce restaurantele vor trebui să-şi înceteze programul cel târziu la ora 18:00. Totuşi, pieţele săptămânale, care atrag multă lume, mai ales sâmbătă, vor putea fi organizate în continuare.
”Nu trebuie să mai existe nicio călătorie pentru vacanţe în ţară şi în străinătate”, a indicat Merkel, insistând că este nevoie de acest efort pentru a limita răspândirea virusului.
Germania a instituit luni controale la frontierele sale cu cinci ţări din spaţiul Schengen. De la ora locală 08:00 (07:00 GMT), vehiculele venind din Franţa, Austria, Elveţia, Danemarca şi Luxemburg au început să fie controlate de către poliţiştii germani, care nu lasă să treacă decât transportul de mărfuri şi pe lucrătorii transfrontalieri.
Şi premierul britanic, Boris Johnson, a anunţat măsuri sporite de protecţie, invitându-i pe concetăţenii săi să lucreze, după posibilităţi, de acasă. În Elveţia, ţară care a decretat starea de urgenţă, urmează de asemenea a fi închise restaurantele şi barurile până pe 19 aprilie. Spania şi Portugalia au decis, la rândul lor, să sisteze până pe 15 aprilie toate călătoriile transfrontaliere cu trenul sau avionul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă efectuarea de cât mai multe teste pentru coronavirus. Fără certitudinea testelor nu pot fi izolate persoanele infectate cu acest virus, a explicat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva.
În România, 168 de persoane au fost depistate pozitiv
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 168, după ce au fost confirmate alte 10 cazuri noi, față de situația de la ora 10.00, a anunțat luni seară Grupul de comunicare strategică. De la apariția COVID-19 în România, 9 pacienți s-au vindecat.
De la ultima informare, au fost confirmate 10 cazuri noi, după cum urmează: 4 în București, 2 în Ilfov și câte unul în Constanța, Teleorman, Neamț și Mureș.
Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 10 persoane au vârsta cuprinsă între 21 de ani și 63 de ani.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.078 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.845 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
România intră în stare de urgență începând de luni, anunțul fiind făcut încă de sâmbătă de către președintele Klaus Iohannis, după ce Cabinetul Orban a depus jurământul. Guvernul a anunţat că măsurile care vor fi luate sunt consacrate exclusiv combaterii epidemiei.