Home Români de pretutindeni Cum pot beneficia românii de pensia socială în Italia

Cum pot beneficia românii de pensia socială în Italia

„Assegno sociale”, alocația sau pensia socială, este o indemnizație economică, un ajutor social, în favoarea cetățenilor italieni și a cetățenilor comunitari sau extracomunitari cu reședința pe teritoriul Italiei, care se află în condiții economice dezavantajoase, cu un venit mic, foarte mic sau inexistent.

Alocația socială sau pensia socială, se calculează în baza veniturilor cetățeanului iar în cazul cetățenilor căsătoriți, veniturile celor doi sunt cumulate și nu trebuie să depășească plafonul maxim stabilit de lege.

Cine poate beneficia de pensia socială în Italia. Acestea sunt condițiile

  • aveți cel puțin 66 ani și 7 luni: această cerință este unică, pentru bărbați și femei, și este valabilă începând cu 1 ianuarie 2018;
  • este necesar să aveți reședința efectivă în Italia, să fiți înscris/ă la Serviciul de evidenţă a populației – „anagrafe” din cadrul Primăriei (puteți prezenta inclusiv „carta di soggiorno” – permis de ședere);
  • ați avut reședința efectivă, stabilă și continuă pe teritoriul italian timp de cel puțin 10 ani;
  • nu aveți nici un fel de venit sau venituri mai mici decât limitele stabilite de lege. Pentru indemnizația socială 2018 limita de venit este egală cu 5.824 de euro pe an, sau 11.649,82 pentru persoanele căsătorite.

Care este valoarea pensiei sociale din Italia în  anul 2018

Alocația socială în anul 2018 este egală cu 453 de euro și este plătită, pentru 13 plăți lunare: prin urmare, suma anuală este de 5,889 de euro.

Alocația socială poate fi integrală sau redusă, în funcție de venitul deținut.

Cum depui cererea de pensie socială în Italia :

  • pe site-ul www.inps.it: Servizi online>>Servizi per il cittadino>> Domanda di Prestazione Pensionistica (Pensione, Ricostituzione, Ratei) e Certificazione (salvaguardia, diritto a pensione).
  • telefonic – sunând la numerele de telefon: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix), 06164164 (apelabil de la un telefon mobil);
  • apelând la serviciul oferit de un Patronat care va transmite cererea dumneavoastră online, gratuit.

Exit mobile version