O circulară a ministerului extinde valabilitatea actualelor certificate de scutire de vaccin în Italia până la 31 decembrie. Circulara prevede și noile criterii după care o persoană poate fi scutită de vaccin.
Până acum, pentru a beneficia de scutire de vaccin, era necesară prezentarea documentelor clinice recunoscute care să constate contraindicații la orice tip de vaccin de pe piață, sau o reacție alergică severă la prima doză, sau sindrom Guillain-Barrè în decurs de 6 săptămâni sau după prima doză miocardită și pericardită.
Acum, însă, în general, scutirea este aproape imposibil de obținut. Centrală este figura medicului de familie.
Chiar și cei care au avut de suferit de la prima doză, cum ar fi apariția unei miocardite/pericardite, se recomandă să fie vaccinați în continuare, eventual cu alt tip de vaccin!
Ciculara pentru scutirea de vaccin
Prelungită până la 31 decembrie „validitatea și posibilitatea eliberării certificatelor de scutire, pentru utilizările prevăzute de legislația în vigoare”.
Ministerul Sănătății a emis într-o circulară semnată de directorul general de prevenire, Giovanni Rezza. „Se precizează – spune textul – că nu va fi necesară o nouă lansare a certificărilor deja emise”, scrie quotidiano.net.
Dar cine are dreptul la aceste certificate de scutire? Paola Pedrini, secretarul Federației Italiene a Medicilor Generaliști (Fimmg) din Lombardia, clarifică: „Nu există o listă reală de patologii. Ministerul nu a elaborat-o niciodată. Depinde de medicul de familie să evalueze din când în când. Luăm pacienți fragili, cum ar fi bolnavii de cancer. În unele cazuri, vaccinarea este absolut necesară”.
Contraindicații la vaccin
În august, directorul general de prevenire semnase o circulară care a clarificat unele puncte și rămâne în continuare ca punct de referință.
„Prezența unei contraindicații la acel vaccin specific nu exclude posibilitatea ca și alte vaccinuri disponibile să fie administrate”, scrie în text.
Din nou: „În general, atunci când există o precauție, poate fi necesară investigarea cazului individual prin evaluarea raportului beneficiu/risc. Această evaluare trebuie să se refere la tipul specific de vaccin care trebuie administrat.
Prezența unei precauții referitoare la acel vaccin specific nu exclude posibilitatea ca și alte vaccinuri disponibile să poată fi administrate”.
Vaccinarea celor care au recoamndări de „precauții”
„Majoritatea persoanelor care au o precauție de vaccinare împotriva COVID-19 la momentul ședinței de vaccinare pot fi vaccinate, dar în unele cazuri trebuie luată în considerare consultarea medicului curant sau a specialistului pentru a stabili dacă persoana poate primi vaccinarea în siguranță”, stabilește circulara.
Și având în vedere „complexitatea subiectului, condițiile raportate nu sunt exhaustive; pentru a sprijini vaccinatorii în evaluarea adecvării pentru vaccinare, Regiunile și Administrațiile Publice promovează identificarea referințelor tehnice la centrele de vaccinare sau alte centre ad-hoc pentru a face față cazurilor îndoielnice, fiind analizate de un grup tehnic regional de experți în vaccinare”.
Vaccinarea femeilor însărcinate
„Vaccinarea SARS-CoV-2 nu este contraindicată în timpul sarcinii. Dacă, după evaluarea medicală, se decide amânarea vaccinării, gravidei i se poate elibera un certificat de scutire temporară de la vaccinare”, se precizează în circulara semnată de Rezza.
Alăptarea
„Alăptarea nu este o contraindicație pentru vaccinarea anti-SARS-CoV-2”.
Sindromul Guillain Barre
„Sindromul Guillain-Barré a fost raportat foarte rar după vaccinarea cu Vaxzevria. În cazul apariției sindromului Guillain-Barré în decurs de 6 săptămâni de la administrarea vaccinului COVID-19, fără altă cauză urmăribilă, este prudent să nu se mai administreze același tip de vaccin. În astfel de situații, trebuie luată în considerare utilizarea unui alt tip de vaccin pentru a finaliza imunizarea”.
Miocardită/pericardită
„Au fost observate cazuri foarte rare de miocardită și pericardită după vaccinarea cu vaccinuri ARNm COVID-19 (Pfizer și Moderna).
Decizia de a administra a doua doză de vaccin Pfizer sau Moderna persoanelor care au dezvoltat miocardită/pericardită după prima doză trebuie să țină cont de starea clinică a individului și trebuie luată după consiliere cardiologică și evaluare atentă a riscului/beneficiului.
În această situație, în care s-a evaluat să nu se mai procedeze cu a doua doză de vaccin ARNm COVID19, ar trebui luată în considerare utilizarea unui alt tip de vaccin pentru a finaliza imunizarea”.