În calitate de cetățeni români avem dreptul la ajutorul de șomaj – Arbeitslosengeld I (ALG I) în Germania în mod egal cu cetățenii germani, dacă se îndeplinesc condițiile impuse. Instituția responsabilă pentru acordarea indemnizației de șomaj în Germania este AGENTUR FÜR ARBEIT – Oficiul pentru ocuparea forței de muncă.
Asigurarea de somaj– Arbeitslosenversicherung este obligatorie și se reține contribuabilului din salariul lunar în procent de 1,5% la care se adaugă contribuția Angajatorului – Arbeitgeber de 1,5%. În concluzie orice angajat cu contract de muncă contribuie cu 3% din salariul brut la asigurarea de șomaj obligatorie în Germania.
?Cine are dreptul la şomaj în Germania?
▪️Nu toţi foştii angajaţi au dreptul la şomaj. Pentru a beneficia de acest ajutor se impune o perioadă de lucru de 12 luni în ultimii 2 ani.
▪️Cuantumul ajutorului de şomaj este între 60 şi 67% din salariul de la ultimul loc de muncă:
– 67 % din venitul net mediu pe ultimele 6 luni pentru șomerii care au copii
– 60 % din venitul net mediu pe ultimele 6 luni pentru șomerii fără copii
▪️În plus, Oficiul pentru ocuparea forței de muncă – Arbeitsagentur vă plătește contribuțiile la asigurările de sănătate, de îngrijire și de pensie.
▪️Dacă se constată însă că nu aveţi dreptul la indemnizația de şomaj dar veți demonstra că vă cautați un job, veți primi o alocaţie de stat de supravieţuire, numită alocaţie de şomaj de tip II (ALGII).
Cuantumul acestei alocaţii este în general net inferior alocaţiei de șomaj de tip I.
▪️După încetarea alocației de tip I, un șomer primește alocația de tip II.
?Cum trebuie procedat și ce trebuie să facem pentru a obține indemnizația de șomaj?
▪️Pentru a primi ajutor de șomaj, aveți obligația de a anunța instituția Agentur für Arbeit că sunteti în căutarea unui loc de muncă (ARBEITSUCHEND) cu cel puțin TREI LUNI înainte de terminarea contractului de muncă pe care îl aveți. Aceasta se poate face telefonic la agenția locală sau online la https://www.arbeitsagentur.de.
▪️Dacă ați fost concediat, in următoarele maximum 3 zile lucrătoare, aveți obligația să vă prezentați la Agentia de Ocupare a Forței de Muncă – Arbeitsagentur și să vă înregistrati ca șomer (ARBEITSLOS) și să faceți cerere de șomaj (ARBEITSLOSENGELD).
După completarea cererii și atașarea actelor doveditoare, funcționarii vă vor calcula valoarea șomajului și în 30 de zile începe plata șomajului.
⚠️Agenţia nu se autosesizează în situaţia în care v-aţi pierdut locul de muncă.
Trebuie aşadar să anunţaţi personal schimbarea statutului dvs., să completaţi formularele care vi se pun la dispoziţie şi să vă prezentaţi cu o serie de acte personale şi doveditoare pentru statutul de şomer.
?Ce documente sunt necesare pentru completarea formularelor pentru obținerea indemnizației de șomaj?
– Carte de identitate (Personalausweiss) sau paşaport (Pass) valabile
– Anmeldung – Documentul de atestare a domiciliului
– Contractul de muncă (Arbeitsvertrag)
– copie sau declaraţia de impozit (Steuererklärung)
– Copii diplome/certificate care atestă calificarea personală (de preferat traduse și legalizate)
– Copie demisie sau dovada inştiinţării încetării contractului de muncă
– Dovada pentru prestaţiile de şomaj plătite anterior (dacă este cazul)
– Numărul de identificare (Identifikationsnummer)
– Numărul de asigurări de pensii (Renteversicherungsnummer)
– Numărul de cont (Kontonummer)
▪️Dacă doriți să vă calculați singuri ajutorul de șomaj la care aveți dreptul, puteți folosi următorul calculator online:
http://www.pub.arbeitsagentur.de/selbst.php?jahr=2017
▪️Perioada pentru care se primește ajutorul de șomaj ALG I depinde de durata plăților la asigurarea de șomaj:
• 6 luni pentru cei care au plătit asigurări de șomaj timp de 12 luni în ultimii 2 ani
• 8 luni pentru cei care au plătit asigurări de șomaj în ultimele 16 luni
• 12 luni pentru cei care au plătit asigurări de șomaj în ultimii 2 ani
▪️Când poate fi suspendată plata ajutorului de șomaj ALG I?
Plata indemnizației de șomaj poate fi suspendată în cazul în care șomerul nu respectă următoarele condiții impuse de Arbeitsagentur pentru plata acesteia și anume:
– neanunțarea din timp a rezilierii contractului de muncă, duce la suspendarea pentru o săptămână a ajutorului.
– dacă rezilierea contractului s-a făcut prin demisie proprie, ajutorul se suspendă pentru 12 săptămâni (SPERRZEIT) iar perioada pentru care se face plata se poate reduce cu până la 25%
– dacă rezilierea contractului s-a făcut prin concediere imediată sau pentru abateri grave (FRISTLOSE KÜNDIGUNG), ajutorul de șomaj se suspendă pentru 12 săptămâni.
Contestarea concedierii (KÜNDIGUNGSCHUTZKLAGE) poate fi atacată la TRIBUNALUL MUNCII (ARBEITSGERICHT) în maximum 3 SĂPTĂMÂNI de la data la care angajatului i s-a comunicat desfacerea contractului de muncă.
– dacă nu faceți toate eforturile posibile pentru găsirea unui nou loc de muncă și refuzați constant joburile oferite de agenție -suspendare până la 12 săptămâni și reducerea perioadei de plată
– dacă nu anunțați la timp modificarea situației dvs., cum ar fi schimbarea clasei de impozitare sau a situației familiale
– dacă nu participați la cursurile de calificare sau cursurile de limba germană oferite de agenție – suspendare până la 12 săptămâni și reducerea perioadei de plată.
▪️Pe toată perioada primirii ajutorului de șomaj trebuie să fiți la dispoziția agenției de muncă și să răspundeți la cererile acesteia cu excepția cazurilor în care sunteți bolnavi sau sunteți în concediul de odihnă.
?Ajutorul de șomaj german în România:
▪️Românii care după rezilierea contractului de muncă îndeplinesc condițiile pentru primirea ajutorului de șomaj în Germania și vor să plece în România, își pot transfera dreptul la indemnizația de șomaj.
Puteți primi în continuare prestații de șomaj de la țara în care ați lucrat ultima dată, pe o perioadă de 3 luni, care poate fi prelungită până la maximum 6 luni, în funcție de instituția care vi le plătește.
Aveți această posibilitate dacă:
– vă aflați în șomaj total (nu parțial sau intermitent)
– aveți dreptul la indemnizație de șomaj în țara în care ați rămas șomer.
▪️Procedura este simplă: trebuie să vă faceți înregistrarea ca viitor șomer în Germania și să solicitați la înregistrare formularul PD U1 care dovedește perioada lucrată în Germania și dreptul dvs. la șomaj.
Cererea o găsiți la Arbeitsagentur.
▪️Dacă ați început deja perioada de șomaj în Germania și vreți să plecați în țară, puteți transfera și în acest caz dreptul la indemnizația de șomaj.
În acest caz trebuie să solicitați de la agenția de muncă – Arbeitsagentur – formularul PD U2. Cererea pentru acest formular o găsiți pe site-ul lor.
⚠️Important!
În România trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă de care aparțineți, în TERMEN DE 7 ZILE de la sosirea în țară.
▪️Relația cu Arbeitsagentur trebuie să fie una de colaborare și cooperare. Trebuie să răspundeți la solicitările instituției și să colaborați cu aceasta pentru reintegrarea în domeniul muncii.
▪️Abuzul de ajutoare de orice fel, neregulile în acte, dezinteresul pentru găsirea unui job sau declarațiile neadevărate vă pot crea probleme cu instituțiile statului și suspendarea oricărui ajutor sau indemnizații.
? Este foarte important să refuzați categoric orice formă de lucru fără contract sau forme legale. Acest lucru vă va împiedica să vă încadrați la obținerea ajutorului de șomaj și vă poate expune unor riscuri nedorite și extrem de costisitoare:
⚠️nesiguranța locului de muncă, ⚠️lipsa asigurărilor
⚠️lipsa concediilor legale sau chiar ⚠️abuzul din partea angajatorilor.
Gândiți-vă ce urmări ar avea un accident de muncă în aceste condiții!