Cum se obține ajutorul de șomaj în Germania. Românii care lucrează în Germania au aceleași drepturi ca cetățenii germani

Conform normelor de drept european, cetățenii români care decid să lucreze în R.F. Germania au aceleași drepturi precum cetățenii germani transmite pe siteul propriu Ambasada României în Germania. Pentru asigurările de șomaj, rata contribuției pentru anul calendaristic 2021 este – ca și în anul precedent – 2,4%, acestea sunt plătite în comun, atât de angajații care fac obiectul asigurării obligatorii – 50%, cât și de angajatorii lor – 50%.

 Contribuțiile la asigurările pentru șomaj sunt plătite de către cetățenii români angajați cu forme legale (marea majoritate cu contract de muncă) – Arbeitslosenversicherung. Astfel, din salariul brut se reține lunar un procent de 1,2% (contribuția angajatului) la care se adaugă contribuția angajatorului care este tot de 1,2%. În concluzie – fiecare angajat cu contract de muncă – contribuie lunar cu 3% din salariul brut la asigurarea de șomaj obligatorie din R.F. Germania.

Oficiul federal pentru ocuparea forței de muncă (Bundesagentur für Arbeit – BA) este instituția căreia lucrătorul trebuie să i se adreseze, în cazul în care solicită ajutorul de șomaj. Astfel, lucrătorul trebuie să anunțe Agentur für Arbeit (din cadrul BA) că este „persoană în căutarea unui loc de muncă” (arbeitsuchend), cu cel puțin 3 luni înainte de încheierea contractului de muncă pe care lucrătorul îl deține. Acest lucru se poate face personal (la agenția de muncă locală), prin telefon sau prin mediul online. În cazul în care lucrătorul a fost concediat trebuie ca în maxim 3 zile lucrătoare să se prezinte la Arbeitsamt (din cadrul BA) pentru a se înregistra ca șomer (arbeitslos) și ca „persoană în căutarea unui loc de muncă” (arbeitsuchend).

Înregistrarea în cadrul BA ca șomer presupune completarea unor cereri precum și prezentarea unor documente (carte de identitate/pașaport, dovada de înregistrare în Germania – Anmeldung, contract de muncă, demisie/dovada încetării contractului de muncă, declarație de impozit, certificate care atestă calificarea profesională, etc.). După completarea întregului dosar, reprezentanții BA calculează valoarea ajutorului de șomaj și dispun începerea plății acestuia. Ajutorul de șomaj (Arbeitslosengeld 1/ALG 1) se acordă persoanelor care au lucrat o perioadă de minim 12 luni în ultimii 2 ani, cuantumul acestuia fiind între 60% și 67% din venitul net mediu pe ultimele 6 luni. În plus, Arbeitsamt (din cadrul BA) plătește pentru șomer, lunar, contribuțiile la asigurările de sănătate (Kankenversicherung), asigurările de îngrijire (Pflegeversicherung) și asigurările de pensie (Rentenversicherung). În cazul în care un lucrător nu îndeplinește condițiile pentru a obține ajutorul de șomaj ALG 1 dar poate dovedi că este în căutarea unui loc de muncă, poate primi alocația de șomaj (alocația de supraviețuire) de tip 2 – ALG 2.

Cuantumul ALG 2 este mai mic decât cel al ALG 1. Lucrătorul este îndreptățit să primească ajutorul de șomaj ALG 1 timp de: 6 luni (dacă a cotizat la asigurarea obligatorie de șomaj 12 luni în ultimii 2 ani); 8 luni (dacă a cotizat la asigurarea obligatorie de șomaj în ultimele 16 luni); 12 luni (dacă a cotizat la asigurarea obligatorie de șomaj în ultimii 2 ani). În cazul în care șomerul nu respectă condițiile impuse de BA, plata ajutorului de șomaj poate fi suspendată/redusă (exemplu: dacă lucrătorul a demisionat de la locul de muncă din motive proprii; dacă lucrătorul nu depune toate diligențele pentru a-și găsi un nou loc de muncă; dacă lucrătorul refuză în mod constant locurile de muncă oferite de BA, etc.). În perioada în care lucrătorul primește ajutorul de șomaj trebuie să răspundă la toate cererile adresate de BA, să fie la dispoziția BA.

Perioadele de excepție sunt cele în care șomerul este bolnav sau în concediu de odihnă. Cetățenii români care după rezilierea contractului de muncă din R.F. Germania doresc să se întoarcă în România și îndeplinesc condițiile de a primi ajutor de șomaj în R.F. Germania, își pot transfera acest drept. Astfel, cetățenii români pot primi ajutor de șomaj din R.F. Germania (în condițiile în care aceasta este ultima țară în care au lucrat și sunt îndeplinite anumite cerințe) pe o perioadă de 3 luni care, în unele situații, poate fi prelungită până la 6 luni. Procedura presupune înregistrarea ca viitor șomer în R.F. Germania, în cadrul BA, și solicitarea formularului european U1 (acesta dovedește perioada de timp lucrată în R.F. Germania și dreptul la plata ajutorului de șomaj). În cazul în care cetățenii români primesc deja ajutor de șomaj în R.F. Germania și doresc să se întoarcă în România, își pot transfera acest drept solicitând de la BA formularul european U2. Cetățenii români, pentru a beneficia de drepturile conferite de legislația europeană, trebuie să se înregistreze la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă de care aparțin, în termen de 7 zile de la sosirea în România. ATENȚIE!!! Pentru ca o persoană să beneficieze de ajutor de șomaj, trebuie să fi lucrat cu forme legale.

Munca cu forme legale este foarte importantă!!! Munca fără forme legale expune lucrătorii la riscuri mari: lipsa asigurărilor medicale, lipsa asigurării de pensie, imposibilitatea de a primi ajutor de șomaj în cazul pierderii locului de muncă, lipsa concediului legal, lipsa perioadei de preaviz în cazul concedierii, etc. Informații detaliate despre ajutorul de șomaj puteți accesa pe pagina de internet oficială a Bundesagentur fur Arbeit www.arbeitsagentur.de.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri