Dan Stoenescu, Relația cu Republica Moldova, absolut primordială; nu există două națiuni, ci una singură, indivizibilă

Dan Stoenescu, ministru delegat propus pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a declarat luni, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, că relația cu Republica Moldova este una “absolut primordială” și că “nu există două națiuni, există o singură națiune, indivizibilă”.

“Desigur, cele două priorități ale mele vor fi: numărul unu — diaspora. Numărul doi: românii din vecinătate. Este foarte important să ascultăm vocea diasporei, avem peste patru milioane de români în afara țării și alte milioane în jurul țării. România este practic una dintre puținele țări care este înconjurată de același popor, după cum spunea istoricul Nicolae Iorga. Desigur, în acest context, relația cu Republica Moldova este absolut primordială.

Aici înțeleg următorul fapt: nu există două națiuni. Există o singură națiune, indivizibilă”, a precizat acesta, la audierile din comisiile reunite de Politică externă din Senat și Camera Deputaților, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării (Camera Deputaților) și Comisia românilor de pretutindeni (Senat).

El a adăugat că programul detaliat va fi prezentat în fața comisiilor parlamentare până la data de 15 decembrie, dar a subliniat că diaspora și românii din vecinătate vor reprezenta o prioritate pentru noul Guvern.

Totodată, Stoenescu a menționat că una dintre prioritățile lui va fi facilitarea menținerii legăturilor de familie pentru cetățenii români care au emigrat, dar că va susține și reducerea taxelor consulare, a costurilor administrative, înlesnirea transferului de bani.

Dan Stoenescu a mai precizat că liniile principale ale proiectelor Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni vor fi: școala, educația, cultura și spiritualitatea.

“Fac parte din generația studenților români care au plecat în străinătate și s-au întors. S-au întors să-și ajute țara, să se implice în administrația publică națională din Români pentru a aduce schimbarea atât de așteptată de cetățenii români. (…) Interesul meu pentru relațiile cu românii de pretutindeni datează de peste cinci ani. Încă din studenție m-a interesat identitatea românească, oriunde s-ar afla ea. În timpul studenției am înființat Liga Tinerilor Români de Pretutindeni, ONG care a sprijinit românii din Basarabia, din Bucovina de Nord, din Maramureșul istoric și chiar Valea Timocului, pentru a-și păstra identitatea culturală, lingvistică și religioasă”, a spus ministrul propus, la audieri.

“Recunosc că există o expertiză foarte bună în cadrul ministerului și în cadrul Departamentului și doresc să continui aceste linii, să continui implementarea de politici pentru sprijinul cultural, lingvistic și religios al românilor de pretutindeni, apărarea drepturilor românilor ca cetățeni europeni, tratamentul egal și nediscriminatoriu al românilor și eliminarea restricțiilor pe piața muncii”, a conchis acesta.

Dan Stoenescu, propus de premierul desemnat, Dacian Cioloș, ca ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a fost avizat, luni, de comisiile parlamentare de specialitate, cu 39 de voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”.

Dan Stoenescu a absolvit Austin College din Texas, SUA, cu o diplomă de licență în Studii Internaționale (2003) și, în 2005, a obținut o diplomă de master în Globalizare și Dezvoltare la Universitatea Warwick, Marea Britanie. A lucrat, la Cairo, la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și la Organizația Internațională pentru Migrație. De asemenea, a lucrat, în calitate de diplomat, la Madrid și la Beirut și a fost președinte al European Union National Institutes for Culture în Liban, pentru două mandate consecutive, ca reprezentant al Institutului Cultural Român. În 2000, s-a numărat printre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni și apoi a înființat Centrul pentru Educație Democratică.

sursa: agerpress

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri