De ce nu se poate implica cea mai importantă voce a PSD din Europa în conflictul din România

În lupta politică din ultimele săptămâni Partidul Social Democrat a fost pus cu siguranță într-o situație de-a dreptul neplăcută. Atât președintele României cât și reprezentanții instituțiilor de forță dar mai ales protestatarii au reușit să administreze lovituri de imagine extrem de puternice pentru principalul partid al coaliției de guvernare.

Toate vocile grele ale PSD au ieșit în față și au încercat să tempereze atacurile la care PSD a fost supus și să justifice cât mai coerent acțiunile Guvernului din ultima perioadă. Mai mult câteva voci din partid, extrem de puține ce-i drept, au încercat chiar să se disocieze de acțiunile PSD.

În acest context, a mirat absența din peisaj a comisarului european Corina Crețu, membra PSD cu cea mai importantă funcție în Uniunea Europeană.În mod cert vocea ei are o greutate destul de mare în ceea ce privește o posibilă implicare în acest conflict. Dar, din păcate pentru PSD, Corina Crețu nu se poate implica public  în conflictul din țară, deși ar fi o voce extrem de autoritară grație funcției la nivel european. Codul de conduită al comisarilor europeni are o serie de prevederi extrem clare în acest sens.

De ce nu se poate implica Corina Crețu în conflictul politic din România

„Membrii Comisiei pot fi activi în domeniul politic; mai precis, aceștia pot fi membri ai unor partide politice naționale sau europene ori ai unor sindicate, atât timp cât activitățile lor în această calitate nu afectează disponibilitatea lor în serviciul Comisiei sau independența funcției lor. Comisarii pot deține funcții onorifice sau neexecutive în cadrul partidelor politice și al sindicatelor și pot avea funcții politice în cadrul partidelor politice europene, cu condiția ca funcțiile respective să nu implice responsabilități de gestiune. Comisarii sunt obligați să apere și să susțină deciziile adoptate de colegiu. Obligațiile inerente funcției de membru al Comisiei trebuie să prevaleze față de angajamentele având legătură cu partidul lor politic. Fără a aduce atingere dreptului comisarilor de a-și exprima opiniile personale, aceștia sunt obligați, conform principiului independenței care ghidează exercitarea funcțiilor lor, să se abțină de la orice declarație sau intervenție publică în numele partidului sau sindicatului din care fac parte, cu excepția cazului în care sunt candidați pentru un mandat electoral” se arată în documentul citat de inpolitics.ro.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri