Dezastrul de la Suceava se repetă la Botoşani. Cum a îmbolnăvit o pacientă de 27 de ani peste 150 de cadre medicale de la spitalul judeţean

Peste 150 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean Botoşani au fost confirmate ca îmbolnăvite cu Covid-19, iar specialiştii iau în calcul militarizarea unităţii sanitare şi sunt îngrijoraţi că judeţul va deveni un focar asemănător Sucevei, transmite Adevărul.

Spitalul Judeţean „Mavromati“ din Botoşani a devenit un focar uriaş de COVID-19. Medicii, asistentele şi infirmierele s-au îmbolnăvit pe capete cu noul coronavirus. Până la jumătatea lunii aprilie, din cauza extinderii focarului, au fost închise opt secţii ale spitalului. Conform datelor oficiale, confirmate şi de Prefectura Botoşani, în data de marţi, 21 aprilie, existau în judeţ 169 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, dintre care în jur de 150 la Spitalul Judeţean „Mavromati“.
„Este o situaţie deosebită“
La începutul lunii aprilie, blocul central al Spitalul Judeţean din Botoşani, prin ordinul 555 al Ministerului Sănătăţii, devenea spital suport COVID-19. Încă de atunci, cea mai mare unitate spitalicească cu paturi din judeţ era măcinată de infecţiile cu noul coronavirus în rândul personalului. Medici, asistente sau infirmiere se îmbolnăveau în masă de COVID-19. În aceste condiţii, secţiile de diabet, oncologie, chirurgie, oftalmologie, medicală 1, urologie, cardiologie şi ORL au fost efectiv evacuate, dezinfectate şi transformate în saloane pentru cei infectaţi cu noul coronavirus.
Săptămâna trecută, în momentul în care numărul cadrelor medicale infectate cu COVID-19 a ajuns la 120, Prefectura Botoşani a cerut ajutorul autorităţilor centrale pentru a încerca să evite la limită un dezastru precum cel de la Suceava. Gheorghe Sorescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a venit la Botoşani pentru a discuta cu autorităţile un plan de salvare. „Este o situaţie deosebită la nivelul spitalului judeţean. E un semnal mare de alarmă asupra capacităţii de a gestiona această situaţie. De aceea, am adus şi la cunoştinţa domnului secretar de stat necesitatea instituirii unui management capabil să creeze un circuit de lucru care să împiedice răspândirea Covid-19“, a spus ulterior întâlnirii Dan Nechifor, prefectul de Botoşani.
Deocamdată nu s-a găsit o soluţie eficientă, iar numărul cadrelor medicale infectate continuă să crească la „Mavromati“. Se iau în calcul două variante. Una dintre acestea este înlocuirea actualului director al spitalului, medicul Livia Mihalache, cu Radu Malancea, un medic ortoped. O altă variantă luată în calcul ar fi militarizarea conducerii Spitalului Judeţean.
Bolnavi non-Covid în risc de moarte
Majoritatea bolnavilor care au nevoie de asistenţă medicală la Botoşani, mulţi dintre aceştia cronici, sunt nevoiţi să meargă pentru consultaţii la Spitalul Municipal Dorohoi, o unitate spitalicească modestă, cu dotări şi capacitate de intervenţie limitată. Mai mult decât atât, cazurile mai serioase vor fi redirecţionate în alte judeţe, în condiţiile în care la Botoşani nu mai există un alt spital capabil să asigure asistenţă medicală complexă şi internare. Pentru mulţi pacienţi, plimbatul între spitale le poate fi fatal.
Un medic de la Unitatea de Primire a Urgenţelor a mărturisit într-o postare pe Facebook că un pacient a murit din cauza blocajului administrativ. „Luni (n.r. – 15 aprilie) am avut un pacient cu pancreatită care a murit pentru că accesul la serviciile medicale este blocat de pacienţii cu COVID. Mulţi dintre ei asimptomatici. Omul ăla a murit pentru că a ajuns la spital prea târziu“, a postat medicul. Situaţia începe să se agraveze, în condiţiile în care au început să apară îmbolnăviri cu COVID-19 şi în rândul personalului medical de la Spitalul Dorohoi.
„Pacientul zero“ neglijenţe în cascadă
Situaţia în care se află sistemul sanitar botoşănean este cauzată de un lanţ al deciziilor greşite, dar şi de neglijenţă. Totul a pornit, pe 21 martie, de la „pacientul zero“, o tânără de 27 de ani din comuna botoşăneană Cândeşti, adusă de urgenţă la spital cu ambulanţa. Tânăra prezenta simptome de Covid-19 şi, totodată, avea diabet tip I decompensat. A fost dusă iniţial la Secţia de Infecţioase, apoi purtată timp de două zile prin alte secţii ale Spitalului „Mavromati“, din blocul central ajungând în cele din urmă la Terapie Intensivă. Personalul medical nu a avut echipamentul de protecţie adecvat şi nici nu au fost luate măsurile specifice în astfel de cazuri.
Pacienta a fost testată abia după trei zile, aflându-se că rezultatul este pozitiv. În aceste condiţii medicii şi asistenţii intraţi în contact cu tânăra au devenit carne de tun. Situaţia s-a complicat şi mai mult după ce unul dintre medicii spitalului, intrat în contact cu pacienta infectată, nu a respectat autoizolarea. Acesta avea simptome de infecţie cu noul coronavirus dar cu toate acestea s-a prezentat în continuare la spital şi a consultat zeci de pacienţi. A fost de altfel confirmat cu COVID-19 şi internat. Totodată, medicul este cercetat penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Din acel moment, numărul cadrelor medicale infectate a crescut progresiv de la o zi la alta.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri