Povestea lui Eugen Grigore, un ieșean care lucra ca și sofer la o intreprindere comunistă în anii 1980 este una care surprinde mai ales prin faptul că Securitatea a ales să o țină la secret. Ziarul adevarul.ro a prezentat astăzi istoria a ceea ce pare un măcel orchestrat de o minte cu adevărat diabolică.
Pentru că, dacă te uiți la istoria criminalilor români cu cele mai multe victime la activ, Eugen Grigore apare ca unul din cei mai veroce și prolifici infractori români de drept penal ai tuturor timpurilor. 24 de victime sunt trecute în dreptul acestui om care, până să intre în contact cu o șatră de țigani avea o viață cu totul și cu totul normală.
De ce a ales să ucidă 24 de țigani, românul Grigore?
Omul era căsătorit, avea 3 copii și totul părea să îi meargă bine lui și familiei sale. În fiecare zi acesta mergea la muncă, la autobaza la care lucra și seara se întorcea la casa pe care o avea în Copou unde își petrecea timpul cu soția și cei trei copii. Până într-o zi din luna martie a anului 1974, când omul a fost anunțat de șefii săi că locuința sa a luat foc și nu a mai rămas nimic din ea. Partea groaznică a acestui anunț a fost că în locuință se afla toată familia șoferului care a murit în chinuri groaznice.
Miliția acelor vremuri a făcut cercetări și a reieșit că incendiul nu a fost un simplu accident ci un grup de țigani din periferia Iașului au vrut să jefuiască casa și fiind surprinși de soția lui Grigore au decis să dea foc locuinței după ce în prealabil au imobilizat femeia și pe cei trei copii. Din păcate, chiar dacă faptele erau destul de clare, nici un vecin al ieșeanului nu a vrut să depună mărturie de frica țiganilor.
Conform unei cărți document publicată de curând de comisarul Traian Tatian, ieșeanul a făcut cereri disperate către autorități să rezolve această problemă, dar totul părea să se îndrepte către un eșec deoarece Miliția nu găsea probe și părea că țiganii vor scăpa nepedepsiți pentru monstruoasa crimă.
Sfâșiat de sentimente contradictorii Eugen Grigore a plecat într-o zi de la muncă la volanul camionului și a ajuns la marginea Iașului, în zona Ciurea unde știa că se află șatra de țigani care bănuia că i-a distrus familia. A văzut corturile și a apăsat pedala de acelerație provocand un adevărat măcel. Nu s-a oprit până nu a omorât 24 de țigani și a rănit alte câteva zeci. Atât de puternic a fost impactul acestui măcel asupra autorităților încât, până astăzi, detaliile acelui eveniment sunt clasificate. Cu siguranță regimul comunist s-a temut ca această faptă să nu provoace și alte conflicte interetnice și să nu strice imaginea feerică pe care o prezenta despre români și România.
Chiar dacă nu se cunosc toate detaliile acestui caz care nu a apărut nici măcar în presa vremii fiind cenzurat de comuniști, cercetătorii au aflat că Eugen Grigore a fost eliberat condiționat în anul 2000, a ajuns să trăiască pe străzi și s-a stins din viață în anul 2009 fiind călcat de un autobuz în Iași.