Drama unei bătrâne din Botoșani. Fiica ei care locuiește în Italia încearcă să o ajute de departe

Drama unei bătrîne care locuiește în  Ştiubieni a fost prezentată joi, 09  ianuarie de publicația Jurnalul de Botoșani și Dorohoi, prin imtermediul jurnalistului Ioan Rotundu. Vă prezentăm povestea ei mai jos așa cum a fost relatată de jurnalistul mai sus menționat.

”Marţi dimineaţă am fost contactat telefonic din Italia de către Alina Hriţcu (foto). Aceasta mi-a relatat că mama sa, Florica Horoşincă, care locuieşte în Ştiubieni, în ziua de 27 decembrie anul trecut s-a deplasat la mănăstirea din vecinătatea casei pentru a participa la slujbă. Din nefericire pentru ea a căzut pe treptele mănăstirii şi s-a lovit destul de grav, fiind nevoită să se interneze la Secţia exterioară a Spitalului Judeţean „Mavromati” din Săveni.Pentru că mama sa urmează a fi externată, singură fiind şi bolnavă, nu se va putea îngriji.. Hriţcu ni-a explicat că a încercat să-l contacteze pe primatul Sebastian Merticariu dar acesta nu i-a răspuns la telefon. Voia să-i ceară ajutorul pentru ca mama sa să primească un însoţitor. Nici cu referentul social din primărie nu s-a putut înţelege, aşa că mi-a solicitat ajutorul.

Cu primarul Sebastian Merticariu am avut o discuţie telefonică. Acesta mi-a explicat că „Doamna Horoşincă este pensionară şi are o fiică. Fiica i-a vândut pământul, casa, a luat banii şi s-a dus în Italia. Acum vrea ca primăria să aibă grijă de mama sa. Primăria nu poate s-o preia în grijă pentru că nu se încadrează în condiţiile lefii. Sigura soluţie ar fi ca fiica sa să-i facă dosar pentru a fi dusă la un azil de bătrâni.

Încercările mele de a lua legătura cu cineva din cadrul Secţiei spitaliceşti din Săveni n-au dat roade. La telefonul indicat ca fiind de contact, nr. 0231,541.422 nu a răspuns nimeni iar la mesajul meu trimis pe adresa de mail iarăşi n-am primit răspuns. Astăzi, joi, Alina Hriţcu m-a sunat din nou. I-am explicat poziţia primarului şi că soluţia propusă de acesta ar fi să-şi ducă mama la un azil de bătrâni.

„Am un copil bolnav şi nu pot pleca acasă. Pe primar îl rog să mă ajute cu un asistent social care să aibă grijă de mama. De la spitalul din Săveni nu mai am nicio veste iar mama nu mai răspunde la telefon. Mi-a spus un vecin că mama ar fi în comă. Cum se poate aşa ceva când ea a ajuns la spital pe picioarele ei?” – s-a arătat revoltată Alina Hriţcu.

Ea este convinsă că primarul, potrivit Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, modificată ulterior, ar avea obligaţia să intervină în sprijinul mamei sale.
Eu, în afară de a face public acest caz, n-am alte mijloace de a interveni. Nici nu pot prelua spre rezolvare problemele de familie ale altora. Constat că în ultima perioadă sunt tot mai mulţi cetăţeni care solicită presei rezolvarea unor probleme personale. Ba unii, după ce-şi prezintă situaţia, au tupeul să te ia la întrebări de ce nu-i rezolvi problema.
Cazul bătrânei Florica Horoşincă este unul aparte. Dacă va fi externată, pur şi simplu va fi condamnată la moarte prin îngheţ în casă, ea nefiind aptă să-şi facă focul, mâncare şi să se îngrijească singură. Fiica, în Italia, are problemele ei dar trebuie să ştie că de mama sa trebuie să fie prima care să aibă grijă.
Dacă există în Botoşani o asociaţie care se ocupă de persoanele vârstnice cu dizabilităţi, poate interveni cu o mână de ajutor. Din partea instituţiilor statului nu sunt şanse de salvare. Iar spitalul nu este cămin social s-o poată ţine internată la nesfârşit. Voi urmări acest caz şi ce deznodământ va avea.”

Sursa articol – Jurnalul de Botoșani și Dorohoi

Sursa foto – Jurnalul de Botoșani și Dorohoi

Pentru că iubim Botoșaniul și botoșănenii vă invităm în grupul de facebook Botoșani -orașul meu drag. Intră aici.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,099FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri