Cine este militarul român ucis ieri în Afganistan. Mădălin avea 41 de ani și un copil

Caporalul Mădălin Stoica a murit vineri, 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii, ca sanitar, şi era angajat al MApN din anul 2002.

În acelaşi incident au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. 

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor. 

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familia îndoliată şi transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe. 

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica (foto dreapta) şi a înaintat Preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război. 

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie. 

Este al patrulea buzoian căzut la datorie în teatrul de operaţii Afganistan. Primul a fost subofiţerul Dan Ciobotaru, originar din localitatea Pinu, comuna Brăeşti, făcea parte din Batalionul 33 Manevră, dislocat în Afganistan, iar pe 23 iunie 2010 şi-a pierdut viaţa, alături de un camarad, în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.

Sublocotenentul post-mortem Iulian Dumitrescu şi sublocotenentul post-mortem Adrian Vizireanu au fost ucişi în mai 2016 de talibani îmbrăcaţi în uniformă a forţelor de securitate afgane.
Aceştia îi instruiau, într-o bază de pregătire din apropierea localităţii Kandahar, pe poliţiştii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forţelor de securitate afgane. Militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori şi au asigurat zona.

În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniţi. După primirea primului ajutor, răniţii au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital. Din nefericite, cei doi buzoieni au decedat.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,105FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri