Fermierul german căruia românii îi culeg sparanghelul: “Nu se plâng că îi doare spatele, ca germanii!”

Un fermier german căruia românii îi culeg sparanghelul i-a lăudat, în publicația germană Bild,  pe lucrătorii veniți să îi salveze recolta: “Nu se plâng că îi doare spatele, ca germanii!”

Dar pentru fermierul Jorg Heuer (49 de ani), din Fuhrberg, care are o fermă de sparanghel, nemții nu sunt o opțiune. El a reușit să aducă cu un Boeing 60 de români care să-l ajute să recolteze de pe cele 100 de hectare ale fermei sale. Ar fi avut nevoie de 100 de oameni, dar spune că: “nu pot folosi nemți.”

La temperaturi în jurul valorii de 15 grade, recoltarea se efectuează timp de 2 luni. Fermierul spune de ce, la fel ca mulți dintre colegii săi, se bazează pe polonezi și români, în loc de ajutoarele germane. “Majoritatea germanilor nu sunt obișnuiți să lucreze în câmp timp de ore întregi. Se plâng repede de durerile de spate. Românii sau polonezii sunt mai puternici.”

În același timp, germanii nu sunt dispuși să accepte calendarul de recoltare al sparanghelului, care e unul special: “Sparanghelul trebuie cules la fiecare o zi și jumătate. Germanii cer una sau două zile libere pe săptămână. Acest lucru nu este posibil în sezonul de vârf. Românii lucrează și duminica și sărbătorile publice.”

În plus, germanii ar circula liber în comunități și ar fi dificil de controlat dacă se infectează vreunul cu coronavirus. Românii sunt ținuți practic izolați: “Ajutoarele din Europa de Est locuiesc izolat în spațiile de cazare, fără contacte sociale. E un punct important. Cel mai rău ar fi dacă s-ar infecta.”, spune Jorg Heuer. Pentru a fi în siguranță, Heuer a înființat o stație de carantină pentru asta.

Fermele din landul german Saxonia Inferioară au nevoie, în această perioadă, de aproape 40.000 de culegători. Cu toate că germanii care au intrat în șomaj din cauza epidemiei de coronavirus ar fi dispuși să lucreze în agricultură până trece criza, fermierii spun că nu sunt o opțiune.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,109FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri