Fostul președinte al Consiliului Judetean Botoșani condamnat la 4 ani și trei luni de închisoare

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Botoşani la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare în dosarul intentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, Florin Ţurcanu a fost găsit vinovat la ambele capete de acuzare, primind câte o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru fiecare faptă.

Mai mult, instanţa de judecată a anulat suspendarea executării pedepsei pentru condamnare primită de Ţurcanu în 2014 pentru uz de fals, a contopit cele două condamnări şi a dispus ca Florin Ţurcanu să execute pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 3 luni închisoare. Totodată, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Din pedeapsă i se va scădea însă perioada petrecută în arest preventiv şi în arest la domiciliu.

În schimb, socrul său, Aristomel Anuşcă, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, a fost achitat.

Tot prin sentinţa de astăzi, magistraţii au dispus confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei, la cât a fost evaluată construcţia şi celelalte bunuri primite de Florin Ţurcanu pentru traficul de influenţă. În plus, magistraţii au menţinut sechestrul aplicat pe teren şi pe casa de pe Aleea Pajiştei. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Fost preşedinte al Consiliului Judeţean în perioada 2012 – 2014, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2016 pe motiv că, în intervalul 2013 – 2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii. Casa ar fi fost ridicată prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anuşcă, pentru complicitate la spălare de bani. În timpul procesului, Florin Ţurcanu a respins acuzaţiile şi a susţinut că întreaga construcţie ar fi fost realizată din banii familiei.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,099FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri